15 mai 2017 | 12:36

Dinozaurul descoperit într-o mină s-a păstrat atât de bine, încât pare a fi o statuie

ȘTIINȚĂ
Dinozaurul descoperit într-o mină s-a păstrat atât de bine, încât pare a fi o statuie

Dinozaurii ne-au trezit imaginația în felurite moduri încă din perioada copilăriei, dar această fosilă de dinozaur este de departe cea mai impresionantă.

Descoperirea unor fosile vechi ne aduce la lumină istoria viețuitoarelor care au sălășluit pe Pământ și cultura pe care au adus-o cu ele. Acesta este și cazul fosilelor de nodosaur, care ne intrigă vizual și care ne oferă o mică imagine asupra vieții dinozaurului care a trăit acum 110 milioane de ani. Imaginea sa mitică este surprinsă în fotografiile realizate de Robert Clark.

Ceea ce este intrigant cu privire la această descoperire este faptul că nodosaurul s-a păstrat în condiții foarte bune, care ne permit să observăm o serie de detalii interesante cu privire la structura craniului său și a armurii de solzi care îi acoperea pielea, dar și câteva rămășițe ale ultimei sale cine, potrivit National Geographic. Buna prezervarea a dinozaurului se datorează locului în care a fost găsit: pe fundul mării.

Acest model impresionant a fost descoperit de un miner, în anul 2011, și a fost expus publicului larg abia pe 12 mai 2017. Fosila este una dintre cele mai bine prezervate exemplare de nodosaur de până acum, dar ea este, de asemenea, și una dintre cele mai captivante.

Șocat de calitatea exemplarului, fotograful Robert Clark și-a propus să-i facă acestui dinozaur dreptate prin intermediul unei colecții extinse de imagini care vor apărea în volumul National Geographic din luna iunie 2017. Munca profesionistului nu a fost ușoară, căci acesta s-a străduit să surprindă specimenul în așa fel încât să capteze toate detaliile sale.

Deși scopul principal al fotografiilor a fost cel de documentare a meritului științific al fosilei, Robert Clark recunoaște că fotografiile sale pot influența imaginația publicului, mai ales pe cea a copiilor care sunt atrași, în mod normal, de descoperirile interesante și de viața dinozaurilor.

În prezent, acest subiect de nodosaur face parte din colecția muzeului Royal Tyrrell Museum of Palaentology, din Canada.