Descoperirea NASA care a dat peste cap tot ceea ce știam despre Jupiter
Când eram de părere că avem o idee destul de clară despre viața din spațiu, NASA realizează o descoperire surprinzătoare despre Jupiter, care ne dă peste cap toate cunoștințele pe care le aveam până acum despre planetă.
Nava spațială Juno a celor de la NASA, care joacă rolul principal în această operațiune de investigație, ne aduce la cunoștință numeroase fenomene stranii care au loc pe Jupiter. În august 2016, aceasta ne-a arătat cicloanele gigantice, un câmp magnetic foarte puternic și lumini nordice stranii care se comportă diferit față de cele de pe Pământ. Dar nava spațială a înregistrat și sunete stranii atunci când se apropia de magnetosfera planetei, care se contractă și extinde în funcție de vânturile solare.
Însă misiunea reală a navei a fost de a realiza o hartă detaliată a planetei gigant și, în acest sens, s-a folosit de opt instrumente pentru a colecta date despre structura lui Jupiter. În acest fel, astronomii au descoperit structuri stranii la nivelul planetei: cicloane gigantice cu diametrul de 1.400 de kilometri (de 10 ori mai mari decât cele mai mari cicloane de pe Pământ), iar furtunile se regăseau chiar și la o altitudine de 100 de kilometri, în afara atmosferei lui Jupiter, potrivit Science Alert.
Dar cea mai mare surpriză se regăsea sub nori, când Juno a măsurat structura termală a atmosferei. Aceste date le-a arătat cercetătorilor că pe Jupiter se formează sisteme climatice foarte complexe și stranii. În plus, o altă descoperire privește câmpul magnetic foarte puternic al planetei care s-a dovedit a fi de două ori mai puternic decât preziceau modelele și de 10 ori mai puternic decât cel de pe Pământ, având o distribuție inegală.
Probabil că cel mai interesant lucru este că spațiul din jurul planetei era, de asemenea, controlat de câmpul magnetic. Drept dovadă, când nava spațială Juno a trecut de magnetosferă a întâmpinat un val de șoc, care variază în funcție activitatea vânturilor solare.
Printre toate aceste fenomene bizare, Juno identifică aurorele boreale spectaculoase, de o nuanță albastru-violet, un spectacol de lumini care i-a impresionat pe astronomi.