24 feb. 2017 | 12:17

Această inteligență artificială poate programa în locul tău

ACTUALITATE
Această inteligență artificială poate programa în locul tău

Inteligența artificială începe să ia parte la tot mai multe activități, iar acum scrie și cod, având ocazia să le ia locul programatorilor în câțiva ani.

DeepCoder este o inteligență artificială care a fost antrenată să programeze folosind bucăți de cod existente deja în cadrul altor programe.

Acest proiect este realizat în colaborare de către cercetătorii de la Microsoft și de la Unviersity of Cambridge. Pentru a rezolva probleme de programare și pentru a scrie cod, acesta se bazează pe o tehnică denumită program synthesis.

Rețeaua neurală le poate dezvoltatorilor viețile mai ușoare. Aceasta poate prelua indicii de design și poate să creeze un program după ce sunt extrase liniile de cod potrivite, dintr-o bază masivă de date, cu ajutorul învățării automatizate. DeepCoder poate să analizeze care ar fi cele mai bune linii de cod și realizează propriul cod folosindu-le pe acestea, în doar câteva secunde.

Eficiența acestuia se îmbunătățește odată cu trecerea timpului, pe măsură ce rezolvă din ce în ce mai multe probleme. Conform lui Marc Brockschmidt, ce face parte din echipa Microsoft Research, un astfel de proiect ar fi extrem de util pentru cei care nu au aptitudini de programare. Aceștia și-ar putea descrie ideea de program, iar apoi DeepCoder se va ocupa de partea de creație, arată fossbytes.com.

Sunt șanse foarte mari să avem parte de un asemenea sistem disponibil la scară largă în următorii ani. Momentan, însă, DeepCoder este limitat la programe care conțin cel mult 5 linii de cod. Acesta are potențial în automatizarea dezvoltării de programe, dar conform lui Armando Solar-Lezama, de la MIT, acesta nu are șanse să le ia locul programatorilor.