De ce turbulențele din timpul zborurilor se vor agrava în viitor

De ce turbulențele din timpul zborurilor se vor agrava în viitor

Turbulențele pe care le experimentăm în timpul zborurilor cu avionul se vor agrava în viitor, iar predicțiile sunt îngrijorătoare.

Un nu studiu, efectuat la University of Reading, arată că turbulențele minore vor crește în intensitate cu 59% în viitor, în timp ce turbulențele moderate vor înregistra o creștere de 94%. Turbulențele severe vor avea cea mai mare creștere, de 149%.

Motivul pentru aceste procentaje ridicate este creșterea nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă, dar și a temperaturilor. Acestea vor afecta fluxul curenților de aer de la altitudine.

Turbulențele apar atunci când un curent de aer care se deplasează cu o anumită viteză întâlnește un altul, care poate avea o viteză mai mică sau mai mare. Avionul este practic zdruncinat atunci când ajunge într-o astfel de zonă, din cauza mișcărilor diferite ale aerului.

”Pentru majoritatea pasagerilor, turbulențele minore nu sunt altceva decât un inconvenient care reduce confortul pentru o perioadă de timp, în vreme ce pentru alți pasageri, chiar și aceste mișcări sunt cauzatoare de anxietate și nu numai”, spune autorul studiului, Dr. Paul Williams.

Acesta spune că, pe de altă parte, creșterea turbulențelor severe cu un procentaj atât de ridicat îi face să se teamă chiar și pe pasagerii frecvenți ai avioanelor. Astfel de evenimente pot lăsa în urmă chiar și răniți, așa cum se întâmplă ocazional în cazul unor astfel de episoade.

Studiul a fost publicat în jurnalul Advances in Atmospheric Sciences. Acesta a folosit simulări pe calculator ale atmosferei pentru a calcula cum turbulențele transatlantice de pe timpul iernii se vor schimba la altitudinea de 12km, acolo unde nivelurile de dioxid de carbon sunt de două ori mai mari decât în alte zone, scrie mirror.co.uk. Schimbările sunt așteptate pe parcursul acestui secol.

Citește și:
Etichete: