De ce ți se desfac mereu șireturile de la încălțăminte

De ce ți se desfac mereu șireturile de la încălțăminte

De multe ori, desfacerea șireturilor de la încălțămintea pe care o purtăm devine o problemă care ne deranjează mai mult decât ar trebui, și acum se identifică și un motiv pentru care acest fenomen se petrece.

Profesorul de inginerie mecanică de la Universitatea din California, pe nume O’Reilly, nu a fost interesat să dezvolte o nouă tehnică, mai eficientă, de a-ți lega șireturile, ci de a înțelege mecanismul din spatele acestei probleme de care ne izbim mereu când ne e lumea mai dragă, potrivit Popular Science.

Ceea ce acesta descoperă este că funda și nodul pe care îl realizăm în fiecare dimineață înainte de a pleca de acasă, este supus unei forțe imense de fiecare dată când pășești, câteodată această forță poate fi de șapte ori mai mare decât forța gravitației, lucru care deformează forma nodului. În același timp, modul în care se bălăngănesc șireturile în timp ce piciorul tău se leagănă dintr-o parte în cealaltă supune nodul creat mai multor forțe. Aceste forțe se aplică în așa fel încât șireturile tale se dezleagă cu ușurință.

O’Reilly dezvoltă modele matematice și le analizează din prisma unor sisteme mecanice sau fizice. Și privind reacțiile care se produc cu încetinitorul, poți observa valuri și efecte pe care nu le poți sesiza în mod normal. Astfel, cercetătorii au analizat cu atenție modurile diferite în care îți poți lega șireturile și rezistența fiecărui nod în parte, iar deși rezultatele le arată că unele noduri sunt mai puternice, în final, niciunul dintre acestea nu a trecut testul.

Acesta nu este însă finalul studiului. Mecanismele fizice care cauzează desprinderea nodurilor nu sunt încă foarte bine înțelese, iar procesele care se desfășoară asupra unui nod, în timp ce aplici diferite forțe asupra lui, rămâne încă un mister.

Deși analiza problemei poate părea lipsită de sens, trebuie să avem în vedere faptul că nodurile au o multitudine de utilități. Când avem în vedere structurile de noduri ne putem raporta chiar și la lucruri precum ADN-ul sau la alte microstructuri care eșuează dacă sunt puse sub presiunea unor forțe dinamice. În plus, nodurile sunt folosite și în alte scopuri (la velele unei ambarcațiuni, luminile din cinema și alte elemente de decor) și desfacerea lor poate avea consecințe mortale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: