De ce telefoanele mobile au formă dreptunghiulară

De ce telefoanele mobile au formă dreptunghiulară

Nu știu când ați văzut ultima oară telefoane rotunde sau triunghiulare; forma dreptunghiulară a telefoanelor are la bază mai multe motive practice și tehnologice, arată stiridinlume.ro.

Unul dintre cele mai bune motive pentru care un telefon mobil este dreptunghiular și nu triunghiular sau rotund este aspectul practic. Cum ar fi să ai în buzunar un CD, pe care să te chinui să îl scoți, iar apoi să îl ții în palmă? Telefoane mobile rotunde și triunghiulare nu or să apară, cât timp cele dreptunghiulare se pliază perfect pe palmele noastre.

Raportul de aspect este un alt factor important când vine vorba de telefoane mobile și de forma lor. Calitatea și claritatea imaginii este strâns legată de raportul de aspect al unui ecran și tocmai de aceea există o serie de formate standard, des întâlnite în industrie. Cel mai răspândit raport de aspect este cel de 16:9.

raport de aspect

Un dreptunghi este mult mai ușor de umplut cu pixeli, deoarece aceștia vor acoperi uniform toată suprafața, inclusiv marginile și colțurile. În cazul altor forme, cum ar fi un cerc sau un triunghi, de exemplu, există spații ce se irosesc, deoarece pixelii fie nu pot fi introduși pe margini, fie vor crea distorsiuni de culoare și de imagine.

Matematica din spatele ecranelor pentru telefoane mobile este un alt aspect de luat în considerare. Perimetrul figurilor geometrice variază, dar o formă dreptunghiulară are un perimetru mai mare decât cel al unui triunghi sau al unui cerc, atunci când avem de-a face cu aceeași suprafață a figurilor pe care le comparăm.

suprafată

Trendul deja atât de clasic al telefoanelor dreptunghiulare este și unul previzibil, dar asta nu este un lucru rău. Sunt slabe șanse să vedem telefoane care să aibă alte forme, asta dacă nu cumva se fac progrese care să înlăture dezavantajele existente în prezent.

Citește și: