20 iun. 2017 | 13:30

De ce nu putem recunoaște cu ușurință vocile altora

ȘTIINȚĂ
De ce nu putem recunoaște cu ușurință vocile altora

Deși vocile umane sunt unice asemenea unor amprente, studiile recente ne arată că nu avem capacitatea de a diferenția între mai multe persoane bazându-ne doar pe sunetul vocii lor.

Tehnologiile progresează la un ritm alert, iar algoritmii devin din ce în ce mai capabili să recunoască, să identifice și să diferențieze între indivizi, bazat pe înregistrări ale vocii. Acești algoritmi sunt departe de a fi fără cusur și sunt multe cazuri care ne arată că până și computerele au dificultăți în a analiza și diferenția între voci diferite. Un studiu recent ne arată însă că nici oamenii nu dispun de această abilitate care le lipsește computerelor performante.

Fiecare persoană are o voce care este distinctă și diferită de a celorlalți. Astfel, pare intuitiv și justificat să avem speranța de a putea să identificăm o persoană doar bazându-ne pe vocea ei. Din păcate însă, cercetările par să sugereze că lucrurile nu stau deloc așa. Deși avem capacitatea de a recunoaște membrii familiei și cei mai apropiați prieteni, nu vom putea distinge vocea unui străin oarecare de cea a primei educatoare sau de cea a persoanei cu care ai purtat o conversație azi dimineață în autobuz.

Dar recunoașterea vocii unei persoane nu presupune doar capacitatea de a diferenția între mai multe persoane doar pe baza acestui aspect, ci și de a integra mai multe sunete ca aparținând aceleiași persoane (râs, vorbit, urlat). Potrivit studiului realizat, deși am putea compara două tipuri diferite de a râde pentru a distinge între persoane, dacă trebuie să comparăm între un stil de râde și unul de a vorbi, vom eșua să diferențiem între vorbitori, chiar și în cazul persoanelor apropiate, scrie Scientific American.

Este interesat de văzut cum unicitatea vocii fiecărei persoane nu ne ajută foarte mult și momentan nici nu ne dăm seama cât de utilă ar fi o asemenea abilitate.

Din fericire însă, computerele devin tot mai performante în acest sens și, cel mai probabil, ne-au depășit în ceea ce privește recunoașterea unicității vocilor. Sistemele de inteligență artificială pot recunoaște vorbitorii prin intermediul unor algoritmi matematici care creează amprente vocale unice pentru fiecare individ în parte.

Studiul, deși interesant, pierde din vedere o piesă importantă a puzzle-ului. Unele persoane au un sunet distinctiv care ne iese imediat în evidență, fie că ne referim la un râs mai colorat sau la o voce mai bine articulată, lucru care ne-ar ajuta să recunoaștem cu rapiditate diferențele.