06 feb. 2017 | 14:59

De ce ne enervează oamenii care mestecă zgomotos

ACTUALITATE
De ce ne enervează oamenii care mestecă zgomotos

Mâncatul zgomotos este o problemă uriașă pentru cei ce trebuie să asculte plescăituri, iar pentru unii este chiar mai mult decât atât, arată stiridinlume.ro.

Nimănui nu îi place să asculte cum altcineva mestecă cu gura deschisă și face zgomot, dar unii oameni chiar suferă de o asemenea condiție, cunoscută sub numele de misofobie. Misofobia este întâlnită destul de rar, dar îi face pe cei afectați să fie extrem de sensibili la zgomotele de zi cu zi, iar un nou studiu arată că creierele acestora percep sunetele altfel.

Un studiu ale căror rezultate au fost publicate în jurnalul Current Biology a avut ca scop cercetarea a 42 de participanți. Creierele a 20 de pacienți ce sufereau de misofobie, și ale altor 22 ce nu prezentau condiția, au fost scanate. Toți participanții au fost expuși unor sunete neplăcute, cum ar fi țipete, unor sunete neutre, cum ar fi ploaia, dar și unor sunete ce declanșează condiția, cum ar fi anumite sunete neplăcute de mestecat sau de respirat. Nimeni nu a reacționat pozitiv la astfel de sunete, dar pacienții ce sufereau de misofonie au început să transpire, iar pulsul le-a crescut, scrie theverge.com.

Analizând creierele fiecărui pacient, cercetătorii au descoperit că anumite regiuni ale organului sunt conectate diferit în cazul celor ce suferă de misofonie. O regiune din creierul nostru, numită cortexul insular anterior, influențează lucrurile la care suntem atenți. În cazul oamenilor cu misofonie, regiunea era mult mai activă atunci când ascultau sunetele ce declanșau reacții precum schimbarea pulsului. De asemenea, această regiune stimulată a creierului este mult mai conectată cu alte regiuni, ce contribuie la răspunsul puternic.

Misofonia nu este foarte des întâlnită, dar faptul că putem cunoaște mai multe despre modul în care creierul creează astfel de legături ne poate ajuta să găsim și soluții pentru tratarea acestei condiții.