De ce îți curge nasul atunci când ești răcit

De ce îți curge nasul atunci când ești răcit

În această perioadă a anului, dar nu numai, putem observa cum cei din preajma noastră își tot suflă nasul, medicamente și șervețele peste tot. Dar care de fapt motivul pentru care îți curge nasul?

Răspunsul poate fi dat prin explicarea modului în care nasul încearcă să combată îmbolnăvirea organismului. Nasul este un organ complex. Acesta încălzește și modifică compoziția aerului introdus în corp și acționează ca barieră și protector împotriva factorilor externi dăunători, conform Popular Science. Asta înseamnă că acest organ devine câmpul de luptă principal unde se dă bătălia între sistemul imunitar și bolile care îți pot invada organismul.

Chiar și atunci când nu ești răcit, cavitatea nazală este căptușită cu mucoasa nazală. Aceasta conține perișori și glande care secretă mucus și care au rolul de a opri trecerea bacteriilor și a virusurilor care ar putea să-ți infecteze organismul, dacă ajung în țesuturile mai vulnerabile. Acești perișori mută mucusul din partea din față a pasajelor nazale înspre partea din spate și în jos pe gât.

Atunci când răcești, patogenii din mediu ți-au pătruns în organism, trecând de mucoasa nazală. Astfel, pentru a-ți proteja corpul, sistemul imunitar începe să acționeze, lucru care presupune ca nasul să genereze mai mult mucus pentru a curăța cavitatea de bacteriile și virușii dăunători. Odată ce cantitatea de mucus crește, glandele se măresc și cavitatea nazală se umple cu fluid în exces pe care trebuie să îl elimini.

Pe baza acelorași surse aflăm că sistemul imunitar din cavitatea nazală este foarte bine adaptat în a identifica acele celule folositoare din organism de cele nepoftite care trebuie să fie atacate. Din păcate, câteodată sistemul nu este suficient de performant pentru a determina celulele pe care să nu e atace sau pe care să le atace. Din acest motiv, poți întâmpina cazuri în care îți curge nasul chiar și când nu ești bolnav sau lipsa unui răspuns atunci când ești.

În momentul în care corpul elimină patogenii, sistemul tău imunitar va ieși din starea de panică inițială și mucusul eliminat va ajunge să funcționeze la nivelul său obișnuit. Deși ai putea crede că totul s-a sfârșit aici, chiar dacă corpul a eliminat vizitatorii nepoftiți, mucusul este încă contagios, ceea e înseamnă că încă poți transmite virusul mai departe.

Până una alta, faptul de a-ți sufla nasul, deși deseori o activitate care te poate scoate din sărite, este un semn bun. Și îți demonstrează că sistemul tău imunitar își face treaba așa cum ar trebui.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: