De ce îi pasă omului care a deconspirat NSA de un serviciu care alege haine pentru tine

De ce îi pasă omului care a deconspirat NSA de un serviciu care alege haine pentru tine

Serviciul inteligent al Amazon care alege hainele potrivite pentru tine este luat în vizor de utilizatorii preocupați de intimitatea lor.

Aplicația, denumită Amazon Echo Look, realizează fotografii și videoclipuri în urma unei comenzi vocale și se folosește de mecanisme de învățare automată pentru a selecta cele mai reușite și stilate piese de îmbrăcăminte pe care să le porți. Dispozitivul înregistrează datele cu privire la deciziile de stil anterioare și îți pune cap la cap un album personal. Toate imaginile și clipurile video realizate prin intermediul aplicației sunt stocate pe cloud.

Dispozitivul devine activ atunci când detectează „cuvântul de trezire” pe care utilizatorul îl rostește. Însă un aspect care trezește îngrijorări majore este faptul că microfonul gadget-ului este mereu activ și „ascultă” și devine inactiv doar dacă este stins prin folosirea unui buton fizic, potrivit The Verge.

Cuvântul de trezire este ”Alexa” și este același pe care utilizatorii îl rostesc și în cazul unui alt dispozitiv inteligent care joacă rolul unui asistent personal, anume Amazon Echo. În urma rostirii cuvântului magic, Echo Look se trezește la viață, lucru indicat printr-o lumină albastră. Culoarea luminii ți indică, de asemenea, că Alexa înregistrează ceea ce faci și că stochează aceste informații direct pe cloud.

În urma dezvăluirilor Wikileaks de luna trecută, care ne informau cum CIA se folosește de dispozitive inteligente și de unelte de spionaj pentru a avea acces la fișiere sensibile, grijile cu privire la securitatea personală s-au întețit considerabil, iar dispozitivul Echo Look nu se sustrage acestor îngrijorări.

Una dintre problemele acestui dispozitiv are de a face cu lipsa unor reglementări clare în ceea ce privește folosirea datelor și se ridică multiple întrebări legate de posibilitatea spionajului. Astfel, dacă te preocupă aspectul tău și vrei să apelezi la această unealtă inteligentă, există câteva riscuri pe care trebuie să ți le asumi de la bun început. În plus, alți analiști sunt de părere că asistentul inteligent ar putea să-ți analizeze mai mult decât aspectul, putând detecta informații intime (dacă ești gravidă sau deprimată).

Amazon Echo a depășit, la începutul acestui an, pragul de opt milioane de vânzări, și asta în mai puțin de doi ani de la lansarea produsului. Echo Look păstrează o serie de funcții ale asistentului original, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot apela la Alexa pentru a le citi știrile, pentru estimarea traficului, dar și pentru a asculta muzică.

Deși pare a fi o unealtă inteligentă care îți poate ușura munca zilnică, Amazon Echo Look poate trezi suspiciuni, mai ales în urma dezvăluirilor Wikileaks.

Citește și:
Etichete: