De ce driverele pentru Windows au data 21 iunie 2006

De ce driverele pentru Windows au data 21 iunie 2006

Dacă ați căutat vreodată drivere pentru Windows, fie că vorbim de placa de rețea sau de monitor, poate că ați observat că acestea poartă aceeași dată.

Update-urile pentru Windows ne dau întotdeauna bătăi de cap. Apar în cele mai inoportune momente, durează foarte mult să fie descărcate pe PC, apoi trebuie să dai un restart care poate să dureze și o oră, iar la final există riscul de a te trezi că ceva ”s-a stricat”. Dincolo de toate aceste lucruri, e posibil să fi observat că toate aceste drivere pentru Windows ce sunt instalate pe sistem au aceeași dată, 21 iunie 2006.

Microsoft primește, cu siguranță, o mulțime de întrebări cu privire la data mai sus-amintită, având în vedere că toate driverele dau impresia că sunt extrem de vechi, chiar și pentru Windows 10, care nici măcar nu exista la acea vreme. Unul dintre angajații Microsoft, Raymond Chen, a explicat de ce orice drivere pentru Windows ai instala, toate au aceeași dată. Răspunsul ne arată că nu e vorba de lene, ci de o alegere intenționată a dezvoltatorilor, arată pcmag.com.

Lucrurile au de-a face cu modul în care Windows sortează driverele, scopul fiind să ofere utilizatorilor cele mai recente și potrivite drivere pentru sistem. De cele mai multe ori, astfel de drivere nu sunt o opțiune primară, deoarece majoritatea avem PC-uri ce folosesc drivere de la companii terțe, preferabile în locul celor standard.

Cu toate acestea, dacă un driver pentru Windows ar avea data în care a fost lansat, sistemul de operare l-ar considera mai nou decât cel pe care îl ai deja instalat, astfel că l-ar înlocui. Firește, nu vrei să ți se întâmple așa ceva când vine vorba de calculator.

Pentru a evita această problemă, Microsoft adaugă data de 21 iunie 2006 pentru toate driverele din Windows, aceasta fiind data când Windows Vista a fost disponibil pentru producătorii de hardware, astfel încât ei să poată integra sistemul de operare în produsele vândute. În plus, deoarece doar driverele de la Vista încoace sunt compatibile cu sistemele mai noi de operare, aceasta este data folosită pentru semnarea driverelor.

Noile versiuni de drivere au, totuși, un număr diferit, pentru a putea fi diferențiate, dar data de 21 iunie 2006 va rămâne valabilă, în continuare, cel puțin până ce apare o versiune de Windows incompatibilă cu versiunile actuale.

Citește și:
Etichete: