Cutremure devastatoare vor marca anul 2018, conform cercetătorilor

Cutremure devastatoare vor marca anul 2018, conform cercetătorilor

Cercetători susțin că în 2018 un miliard de oameni ar putea suferi în urma unor cutremure devastatoare apărute ca rezultat al încetinirii rotației Pământului.

Dr. Roger Bilham de la Universitatea din Colorado și Rebecca Bendick de la Universitatea din Montana au studiat cutremurele cu un scor mai mare de 7 pe scara Richter, care au avut loc din 1900 încoace. Au descoperit perioade de cinci ani când rotația Pământului a încetinit, urmate de perioade de activitate seismică mai puternică.

Cel puțin 20 de cutremure ar putea să lovească regiunile tropicale în următoarele 12 luni, comparativ cu cele șase din anul precedent. Acest lucru s-ar datora fluctuațiilor mici ale rotațiilor Pământului, conform celor doi oameni de știință. Fluctuațiile sunt atât de mici, încât zilele sunt încetinite cu maxim o milisecundă.

Dacă pentru noi este insesizabil, pentru Pământ lucrurile nu stau chiar așa. Schimbările acestea afectează comportamentul miezului Pământului. „Pământul ne oferă un avertisment de cinci ani pentru următoarele cutremure”, a spus Bilham.  Cercetarea este deosebit de importantă, în condițiile în care Pământul se află într-una din perioadele sale de încetinire. „Corelația dintre rotația Pământului și activitatea seismică este puternică și sugerează că va exista o creștere a numărului de cutremure intense anul viitor”, a adăugat Bilham.

Deși e dificil de prezis locul în care acestea se vor întâmpla, studiul lui Bilham și al lui Bendick arată că, în general, cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter au loc în jurul regiunilor tropicale de la Ecuator. Acest avertisment, alături de descoperirea de luna trecută a unor zgomote care ne-ar putea ajuta să prezicem cutremurele, aduce speranță pentru ideea de minimalizare a daunelor.

Înainte de cutremur, pietrele care se află sub presiune emit niște sunete de frecvență foarte joasă, ca un vuiet, pe care oamenii nu le pot percepe. Totuși, aceste sunete ar putea fi foarte utile pentru a detecta când va lovi următorul cutremur. „Oamenii au spus că nu putem prezice cutremure”, a declarat Colin Humphreys, unul din cercetătorii care au participat la studiu.”Acum noi spunem, pentru prima dată, că am putea prezice un cutremur într-un laborator”.

Citește și:
Sursa: Time