Cum te pot urmări sute de aplicații fără să-ți dai seama

Cum te pot urmări sute de aplicații fără să-ți dai seama

Multe aplicații pe care le folosim au potențialul de a ne spiona, iar una dintre aceste metode este extrem de ingenioasă.

Producătorii de aplicații au o mulțime de metode prin care pot să ne spioneze, una dintre acestea fiind ultrasunetele, despre care am mai scris și în trecut. Astfel, ideea din spatele ultrasunetelor este să poți fi spionat astfel încât aplicația să știe când și unde îți folosești dispozitivele.

Sunetul dintr-o reclamă, spre exemplu, este pornit pe un dispozitiv, iar alte dispozitive din preajmă pot auzi ultrasunetele. Astfel, două sau mai multe device-uri dintr-un spațiu restrâns pot fi asociate cu un singur utilizator, dispozitivele pot fi geolocalizate cu precizie fără să mai fie nevoie de un GPS, dar pot fi create și grafice ale rețelelor sociale din realitate.

O cercetare sponsorizată de guvernul german a scos la iveală 234 de aplicații care folosesc astfel de tehnici de supraveghere. Aceștia au efectuat o serie de teste în Uniunea Europeană, pentru a descoperi cât de răspândită este tactica ”ascultării” în viața reală.

Rezultatele lor arată că semnalele ultrasonice Shopkick erau prezente la 4 din 35 de magazine aflate în două orașe europene. Situația nu este foarte îngrijorătoare, deoarece utilizatorii trebuie să deschidă o aplicație care are SDK-ul Shopkick, pentru ca sunetul să fie preluat.

Dacă în aprilie 25 doar șase cazuri de acest fel erau cunoscute, alte 39 au fost descoperite în decembrie 2015 și până acum, un total de 234 de mostre care conțin SilverPush au fost identificate. Cercetătorii arată că momentan, astfel de sisteme nu sunt extrem de performante, dar funcția de monitorizare este deja prezentă în cadrul aplicațiilor și poate deveni o amenințare serioasă la confidențialitatea utilizatorilor, scrie boingboing.net.

Astfel, dacă o aplicație vă cere acces la cameră, la microfon sau la alte elemente asemănătoare, fără să știți de ce ar fi nevoie să oferiți asemenea permisiuni, e mai bine să dezinstalați aplicația respectivă.

Citește și: