Cum putem transforma Luna într-o benzinărie galactică

Cum putem transforma Luna într-o benzinărie galactică

Încă de când și-a setat ca obiectiv asolizarea pe Marte, Nasa a luat în calcul o varietate foarte largă de aspecte în ceea ce privește șansele de reușită ale misiunii. Chiar dacă a fost ignorată în ultimii 45 de ani, Luna ar putea juca un rol de benzinărie în viitoarele misiuni ale agenției spațiale americane.

Rolul principal care poate fi atribuit vecinului nostru cel mai apropiat, în viitor, este cel de punct de plecare, asamblare, mentenanță și alimentare. Pe scurt, un fel de ”pit-stop” galactic care va servi navelor care vor pleca în misiune în Sistemul Solar. Nasa are deja în plan să construiască o stație spațială care să orbiteze Luna, și a lansat chiar și un cuncurs de design destinat studenților prin care aceștia au desenat concepte de stații orbitale lunare.

Ei bine, unii dintre acești studenți care au participat la concurs și-au imaginat câțiva roboți care pot extrage gheața și care o pot prelucra în combustibil de rachetă. Astfel că putem avea de a face cu prima benzinărie galactică. Navele care vor pleca în misiune în spațiul îndepărtat vor putea realimenta din mers. Nu va mai fi nevoie să se economisească drastic combustibilul folosit în timpul lansării astfel încât să ajungă pentru o perioadă îndelungată de timp, iar spațiul câștigat la bordul modulelor spațiale poate fi utilizat pentru provizii suplimentare, notează techradar.com.

Studenții au venit cu trei idei de roboți necesari reușitei. Unul care să exploreze suprafața lunară, altul care să construiască drumuri și o rampă de lansare, și un al treilea care să mineze gheața și să o ducă către stațiile de procesare care vor utiliza procese chimice pentru a separa Oxigenul de Hidrogen, cu ajutorul energiei solare. În ultima fază, câteva navete vor decola de pe lună și vor duce combustibilul pentru a fi preluat la bordul misiunilor care vor avea nevoie de realimentare.

Citește și: