Cum ne-au influențat produsele lactate forma capului

Cum ne-au influențat produsele lactate forma capului

Apariția și dezvoltarea agriculturii, în special în ceea ce privește produsele lactate, ne-a influențat forma capului de-a lungul mileniilor.

Impactul lactatelor asupra formei craniului uman a fost unul mic, dar semnificativ. Pe scurt, existența brânzei ne-a transformat capetele.

Oamenii vânători-culegători depuneau mai mult efort pentru a mesteca decât oamenii care practicau agricultura sau care aveau o dietă mai ușoară. Deși studiile anterioare au corelat forma capului cu agricultura și lactatele, a fost dificil de determinat nivelul și consistența acestor modificări la nivel global.

David Katz, alături de colegi, au folosit o colecție globală de 559 de cranii și 534 de mandibule de la mai bine de douăzeci de populații preindustriale, pentru a modela influența dietei asupra formei și dimensiunilor craniului uman, în timpul tranziției către agricultură.

Aceștia au descoperit schimbări modeste în morfologia craniului pentru grupurile care consumau cereale, lactate sau ambele tipuri de produse.

lactate craniu evoluție

„Diferențele principale dintre craniile culegătorilor și ale fermierilor apar acolo unde ne așteptam și se schimbă exact cum credeam, având în vedere că agricultorii aveau de mestecat mai puțin”, spune Katz, cercetător post-doctoral la Universitatea Calgary.

Cele mai mari schimbări au fost identificate în cadrul grupurilor care consumau produse lactate, sugerând că efectul agriculturii asupra morfologiei craniului era cel mai mare în cazul populațiilor care mâncau cea mai moale mâncare disponibilă, brânza.

Cu toate acestea, diferențele cauzate de dietă rămân, totuși, destul de mici, în comparație cu alți factori, cum ar fi diferența dintre bărbați și femei sau chiar între indivizi cu aceeași dietă, dar din populații diferite.

Etichete: