18 iun. 2017 | 12:00

Cum înregistrezi activitatea de pe Android într-un clip video

TUTORIALE
Cum înregistrezi activitatea de pe Android într-un clip video

Dacă ți-ai dorit vreodată să faci un tutorial sau să te lauzi cu o performanță pe mobil, ar fi bine să știi cum înregistrezi activitatea de pe Android într-un clip video.

O căutare simplă pe YouTube, scoate la iveală o serie stufoasă de review-uri la aplicații și tutoriale în format video. Acestea s-ar putea să implice un nivel mai mic sau mai mare de editare video, dar un lucru este sigur. La bază, cineva a învățat cum întregistrezi activitatea de pe Android într-un clip video. În urmă cu câțiva ani, procesul era unul foarte laborios și necesita drepturi de root pe mobil. Soluția este mult mai simplă acum și nu implică decât instalarea unei aplicații și ajustarea câtorva parametrii de funcționare.

În continuare există un mod oficial prin care poți captura activitatea de pe ecranul unui Android în format video. Respectiva soluție este însă destul de laborioasă și implică instalarea uneltelor de dezvoltatori de pe site-ul Google – ADB. Alternative neoficiale sunt foarte multe în Google Play, dar după multiple experimente, pot recomanda cu încredere Mobizen Screen Recorder, descărcabilă gratuit din Google Play.  Aplicația se instalează în câteva momente și vine la pachet cu un editor simplist pentru a crea colaje simple din mai multe clipuri.

După instalare, Mobizen are nevoie de câteva permisiuni speciale pentru a putea rula în fundal și a apărea peste toate aplicațiile pe care le utilizezi. Acordă-le pe toate fără emoții. În pagina de configurare a aplicației, poți alege rezoluția conținutului generat și poți opta să înregistrezi clipuri video cu sau fără sunet. Eu optez pentru înregistrarea tutorialelor fără sunet, deoarece îl adaug ulterior în postprocesare. Opțional, poate fi adăugat și un filigram sau watermark pentru a-ți scoate clipul în evidență și pentru a te asigura că nu ți-l copiază nimeni fără acordul tău.

După ce ai configurat Mobizen, vei rămâne cu icoană rotundă discretă pe ecran de culoare roșie. Aceasta pare că plutește peste interfață. Fă un tap pe ea și apasă pe camera albă pe fond roșu pentru a iniția înregistrarea. Imediat vei vedea un cronometru de trei secunde după care începe captura video. Pentru a opri înregistrarea, accesează centrul de notificări printr-un swipe de sus în jos pe ecranul principal și fă un tap pe Mobizen. Apasă pe Închide pentru a confirma că ești mulțumit de rezultat. Clipul final este salvat în galerie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele