Cum e să folosești un calculator cu Windows 98 în 2017 [VIDEO]

Lucrurile s-au schimbat destul de mult de la lansarea lui Windows 98 și până acum, cu toate că nu ne dăm seama de toate aceste aspecte.

Calculatoarele sunt mult mai avansate chiar și decât modele apărute acum câțiva ani, astfel că atunci când vorbim despre o distanță în tehnologie de 19 ani, lucrurile se schimbă extrem de mult. E destul de ușor să uităm cât de dificile erau anumite sarcini atunci, când acum ne plângem dacă o aplicație durează prea mult să se deschidă pe telefon.

Utilizatorul de YouTube OldTech81 a vrut să vadă cum e să folosești un calculator de la sfârșitul anilor ’90, cu Windows 98 instalat pe el, în ziua de azi, iar rezultatele sunt interesante.

OldTech81 a optat să folosească un calculator din acea perioadă tocmai pentru a crea o experiență cât mai autentică. Laptopul folosit de acesta este un Compaq Armada E500, cu 128MB de memorie RAM, cu 12GB de spațiu de stocare și cu un procesor Pentium III, de 500MHz, scrie extremetech.com. La vremea lui, laptopul avea specificații de top, însă acum toate telefoanele de pe piață oferă specificații mai puternice.

Sistemul este destul de optimizat pentru Windows 98, programele se instalează și se încarcă suficient de repede, poți să asculți MP3-uri și să te uiți la videoclipuri de rezoluție mică, iar laptopul vine și cu un port USB-A.

Când vine vorba de a face treabă cu un astfel de laptop, însă, lucrurile se schimbă. Programele din prezent nu mai oferă suport pentru Windows98, astfel că OldTech81 a fost nevoit să apeleze la un mic truc. Acesta a reușit să ruleze versiuni mai vechi de OpenOffice și Mozilla Thunderbird create pentru Windows XP. Thunderbird este important, deoarece nu poți să-ți accesezi altfel căsuța de mail prin browser.

Cel mai recent browser care funcționează pe Windows 98 este Internet Explorer 6, dar majoritatea paginilor web nici măcar nu se încarcă, iar cele care se încarcă nu sunt afișate corect. Prin alte metode, se poate lucra chiar și cu Opera 11, lansat acum șapte ani. Site-urile precum Facebook ajung să folosească toată memoria RAM a calculatorului și nu se încarcă niciodată complet.

Este posibil să folosești Windows 98 chiar și acum, dar nu vei mai putea face foarte multe lucruri productive. Asta ne arată cât de mult s-a schimbat tehnologia în ultimii 20 de ani.

15:45 01.03.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video