Cum deschizi fișierele CBR sau CBZ și la ce se folosesc

Cum deschizi fișierele CBR sau CBZ și la ce se folosesc

Dacă descarci o varietate foarte mare de fișiere de pe internet, s-ar putea la un moment dat să fii nevoit să înveți cum deschizi fișierele CBR sau CBZ.

Amatorii de benzi desenate găsesc cu ușurință pe internet foarte multe serii și exemplare cu super eroii favoriți. Pentru că acestea sunt disponibile într-o varietate foarte mare de formate, nu este însă foarte clar cum le deschizi și, eventual, cum le editezi. Cele mai populare formate de benzi desenate au extensia .CBR, .CBZ, .CB7, .CBA sau .CBT.

Dacă vrei să știi cum deschizi fișierele CBR sau CBZ, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să le percepi ca pe niște arhive. De fapt, acele extensii sunt abrevieri de la Comic Books Rar sau Comic Books Zip. Celelalte menționate mai sus sunt referințe către alte tipuri de arhive, 7-Zip, Ace, Tar. În interiorul arhivelor sunt paginile benzilor desenate în format JPG sau PNG. S-ar putea să fie și GIF, BPM sau TIFF, dar e mai puțin probabil. În orice caz, pentru a extrage paginile benzilor desenate în fișiere separate, este suficient să faci click dreapta pe un fișier CBR sau CBZ și să alegi să fie deschis cu Rar sau Zip, în funcție de ce ai instalat pe sistem.

Pentru a-ți crea propriile benzi desenate sau pentru a edita unele existente, crează o arhivă ZIP formată din poze în care ai pus paginile în ordine cu un număr la capăt. După ce ai obținut fișierul ZIP, îi poți schimba extensia în CBZ.

Pentru a vizualiza fișierele CBR sau CBZ în format de benzi desenate în loc de arhive, există mai multe programe dedicate dintre care multe sunt gratuite. Unele dintre ele incorporează și o interfață de librărie, pentru a-ți crea o bază de date pe care să o parcurgi cu ușurință. CDisplay este una dintre cele mai vechi aplicații de acest gen. ComicRack oferă funcția de librărie, iar SimpleComics merge foarte bine pe MacOS. Pentru Linux există MComix, iar pe Android poți folosi Astonishing Comic Reader disponibil în Google Play.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: