Cum arată harta interactivă a tuturor sateliților de pe orbita Pământului

Cum arată harta interactivă a tuturor sateliților de pe orbita Pământului

Mai bine de 1.300 de sateliți orbitează în jurul planetei, în prezent, având scopuri comerciale sau militare și fiind amplasați la altitudini diferite.

Union of Concerned Scientists a creat o bază de date încă din 2014, pentru a cataloga toți sateliții ce se află pe orbita planetei. Aceștia au făcut un update în versiunea actuală, care arată situația de pe cer așa cum era la 1 septembrie 2015. Mulțumită acestei hărți interactive puteți sorta sateliții în funcție de țara care i-a lansat, de scopul acestora, de vârstă, de utilizatorul principal, sau de vehiculul cu care au fost transportați pe orbită.

Spațiul începe de la 100 de kilometri altitudine, iar sateliții sunt amplasați la diverse altitudini, o bună parte din aceștia fiind așezați pe orbita geostaționară a planetei. Unii au o altitudine oscilantă, deoarece orbitează în forma unei elipse în jurul planetei. Cel mai greu satelit de pe orbită este Stația Spațială Internațională, ce cântărește 420 de tone, ca urmare a mai multor expansiuni, aceasta având 19,3 tone la lansare.

Cea mai mare ”constelație” de sateliți comerciali aparține companiei Iridium Communications, ce are 70 de astfel de obiecte pe orbită. În ceea ce privește sateliții folosiți în scopuri guvernamentale sau militare, SUA, China și Rusia dețin cele mai multe astfel de dispozitive. SUA administrează 154 de astfel de sateliți, Rusia 80, iar China 52.

Pe orbita înaltă a Pământului se află ceva mai puțini sateliți. Spektr-R, un radiotelescop rusesc, este cel mai distant satelit față de Pământ, doar că acesta are o orbită eliptică. Astfel, când ajunge la cea mai mare altitudine, se află la 330.000 de kilometri de planetă, în vreme ce în cel mai jos punct, acesta ajunge la doar 1.000 de kilometri de Pământ.

Harta interactivă a tuturor sateliților de pe orbita planetei poate fi găsită aici.