Cum ar putea arăta locuințele de pe Marte [VIDEO]

Cum ar putea arăta locuințele de pe Marte [VIDEO]

Călătoriile unor echipaje umane pe Marte se apropie de realitate, astfel că NASA lucrează deja la locuințele care îi vor găzdui pe temerari, arată stiridinlume.ro.

“Mars Ice Home” este habitatul conceput de NASA, alături de câștigătorii unui concurs de proiecte, pentru prima misiune umană pe Marte din 2030. Acesta arată ca un iglu și este un excelent izolator împotriva radiațiilor cosmice; în același timp, apa înghețată folosită pentru a ridica structura poate fi utilizată drept carburant pentru nava care va decola spre Terra la finalul misiunii.

Chiar dacă Marte reprezintă noua frontieră a spațiului cosmic, trebuie să știm că oamenii nu pot fi trimiși aici ca într-o misiune pe Lună, pentru numai câteva zile. Astronauții ar putea petrece chiar și un an de zile pe Planeta Roșie, după amartizare.

În 2015, NASA a lansat un concurs pentru design-ul unui habitat care să poată fi construit pe Marte, acesta fiind câștigat de “Ice House”. Agenția spațială a dezvoltat apoi conceptul, care poartă acum numele de “Mars Ice Dome”.

Stratul de gheață al structurii va fi mai gros la nivelul compartimentului echipajului, dar va lăsa să treacă lumina, la fel ca și restul materialelor alese, precizează agenția.

Există și alte avantaje ale utilizării unei carapace de gheață, în afară de protecția împotriva radiațiilor cosmice. Primul este că apa poate fi extrasă pe Marte, la nivelul de un metru cub pe zi cu tehnologiile actuale, ceea ce înseamnă că așa-zisul iglu poate fi umplut în 400 de zile. Habitatul va fi construit de roboți, ce vor ajunge acolo înaintea oamenilor.

Al doilea avantaj este că apa poate deveni carburantul pentru nava spațială ce se va întoarce pe Pământ. Practic, igluul va fi în același timp o locuință, dar și un rezervor.

 

NASA precizează, însă, că aceasta nu este decât una dintre soluțiile avute în vedere și că nu este una definitivă.

Citește și: