03 iun. 2017 | 14:00

Cum îți protejează crema de soare pielea de atacul nemilos al soarelui

ȘTIINȚĂ
Cum îți protejează crema de soare pielea de atacul nemilos al soarelui

Crema de protecție solară a devenit un produs pe care toată lumea trebuie să-l aibă la îndemână pe timp de vară, iar în acest articol vă explicăm care sunt puterile miraculoase ale acestui produs și de ce nu trebuie să-l renegați.

Acum nu foarte mult timp oamenii nu se prea foloseau de crema de protecție solară și nici nu le era la îndemână. Iar acum tot mai multe companii de produse cosmetice militează pentru necesitatea ei.

Ceea ce nu mulți fani ai soarelui înțeleg este că soarele este periculos pentru piele și pentru structurile proteinelor din ADN-ul nostru, putând cauza riduri, pete și cancerul de piele. Astăzi, oamenii de știință sunt tot mai motivați să studieze riscurile razelor ultraviolete, ce efecte au ele asupra celulelor din organism și cum ne pot proteja de aceste efecte neplăcute.

Ce se întâmplă când soarele lovește pielea

Lumina soarelui este compusă din pachete de energie, denumite fotoni. Nu toate razele soarelui sunt dăunătoare, dar lumina ultravioletă (UV) este periculoasă. Lumina UV poate fi despărțită în două categorii: UVA- care are o lungime de undă cuprinsă între 320-400 de nanometri și UVB- cu o lungime de undă cuprinsă între 280 și 320 de nanometri.

Pielea noastră conține molecule care sunt perfect structurate pentru a absorbi energia razelor UVA și UVB, dar cu câteva consecințe biologice. În mod interesant, unele dintre aceste efecte au fost considerate adaptări utile, deși ele sunt de fapt urmări ale deteriorării pielii. Pielea se bronzează ca urmare a producției în exces a unui pigment de la nivelul pielii, numit melanină. Expunerea la soare poate cauza, de asemenea, o deteriorare a celulelor, supunându-le unui stres oxidativ, potrivit theconversation.com.

Lumina UVA penetrează mai adânc la nivelul pielii decât lumina UVB și poate distruge o proteină structurală numită colagen. Când colagenul se degradează, pielea își pierde elasticitatea și finețea, conducând la apariția ridurilor. Lumina UVA este responsabilă pentru multe dintre efectele îmbătrânirii, iar lumina UVB este considerată sursa primară a arsurilor de soare.

Expunerea îndelungată la soare se acumulează de-a lungul timpului și te expune unor probleme grave de sănătate. Aceste efecte se aplică oricărui tip de piele, indiferent de cantitatea de melanină din corpul nostru. În plus, chiar dacă nu te arzi, asta nu înseamnă că pielea ta nu este afectată.

Crema de protecție solară: Cum te protejează de atacul nemilos al soarelui

Partea bună este că riscurile pot fi diminuate cu ajutorul cremei de soare, deși cea mai bună protecție este prevenția expunerii îndelungate la soare.

Cremele de protecție solară conține molecule special concepute care formează o barieră protectoare împotriva razelor UV, împiedicând absorbirea lor în piele. Un produs de protecție solară conține de obicei un amestec de filtre organice cu diferite spectre de absorbție, precum și micropigmenți.

Crema de protecție solară se alege în funcție de factorul de protecție solară (FPS). FPS-ul arata eficacitatea unei creme de protecție și ne arată cantitatea de radiații necesară pentru a provoca arsuri pe pielea unsă cu cremă în comparație cu pielea neprotejată. Altfel, dacă folosești o cremă cu FPS 50, te vei arde atunci când te expui la cantități de radiații de 50 de ori mai mari decât cele necesare pentru a-ți arde pielea neprotejata.

Trebuie să țineți cont de faptul că atunci când întreprindeți activități în apă sau transpirați excesiv, trebuie să reaplicați mai des crema, pentru că ea nu are aceeași rezistență în aceste condiții. regula zice că reaplicarea trebuie să se facă odată la două ore și după fiecare sport de apă.