Un craniu descoperit recent aparține celui mai vechi strămoș al omului

Un craniu descoperit recent aparține celui mai vechi strămoș al omului

Un cercetător a descoperit un craniu foarte bine conservat care aparține unui strămoș timpuriu al omului.

Craniul descoperit recent aparține unui bebeluș dintr-o specie de primate dispărută de mult timp. Această specie pare să fi fost un strămoș comun al oamenilor și al maimuțelor, iar craniul în sine este cel mai complet descoperit până acum. Craniul aparține unui bebeluș care avea mai puțin de doi la momentul morții și a rămas îngropat aproximativ 13 milioane de ani până să fie descoperit.

Descoperirea din Kenya este una de o importanță majoră, oferind detalii despre evoluția oamenilor și a primatelor. Craniul este atât de bine conservat încât cercetătorii au putut descoperi chiar și urmele creierului, din interior. Fosila aparține speciei Nyanzapithecus alesi și arată că volumul creierului acestor primate era de aproximativ două ori mai mare decât al altor specii.

Pe lângă urmele creierului, fosila conține și dinții bebelușului, care nu apucaseră să iasă din gingii la momentul morții. Nu se știe cum a murit acest specimen, dar trupul a fost conservat foarte bine datorită unui strat de cenușă vulcanică, în care acesta a rămas îngropat. Aceasta este a doua fosilă din era Miocenă descoperită cu un neurocraniu intact. oferind indicii valoroase despre evoluția noastră.

Conform unor relatări, descoperirea era cât pe ce să nu aibă loc, scrie slashgear.com. Unul dintre membrii echipei care lucra la situl din Kenya a luat o pauză de țigară în afara locului, iar în acest timp a văzut o protuberanță osoasă ieșind din pământ. Deși inițial a crezut că e capătul unui femur de elefant, analiza ulterioară a arătat că e vorba de un craniu foarte bine conservat.

Craniul a fost scanat cu raze X și a fost supus unui proces de reconstrucție 3D, astfel că cercetătorii au putut analiza mai bine dinții și au descoperit cărei specii îi aparține. Grupul este un strămoș comun al oamenilor, al gibonilor și al gorilelor.

Citește și: