26 iun. 2017 | 07:50

Codul sursă pentru Windows 10 a ajuns online, iar Microsoft are de pierdut

ACTUALITATE
Codul sursă pentru Windows 10 a ajuns online, iar Microsoft are de pierdut

Serverele Microsoft nu au mai fost de mult timp atacate de hackeri, dar se pare că situația s-a remediat când o parte din codul sursă al Windows 10 a ajuns online.

Pe parcursul săptămânii ce tocmai s-a încheiat, au început să circule online zvonuri legate de un atac asupra serverelor Microsoft. Informațiile publicate online vizau codul sursă al Windows 10, detalii tehnice ce ar putea fi folosite de hackeri în atacuri asupra sistemelor cu noul SO. La o analiză mai atentă, s-a ajuns la concluzia că era vorba de driverele native create de Microsoft pentru USB, Wi-Fi și stocare.

Partea bună este că cei de la Microsoft nu s-au ferit să recunoască scăparea și au confirmat că acestea reprezintă ,,o parte din codul sursă desprins din Shared Source Initiative și este folosit de parteneri și creatorii de hardware.”

Fișierele cu pricina au fost postate online pe serverele Beta Archive, un site dedicat utilizatorilor entuziaști de Windows care vânează fiecare versiune beta a sistemelor de operare ieșite din Redmond. Membrii comunității Beta Archive sunt nevoiți să vină cu contribuții legate de Windows, dacă vor să aibă acces la un server FTP privat cu toate versiunile vechi.

Pe de o parte, publicarea acestor fișiere online este departe de a fi un subiect de mândrie pentru compania americană. În altă ordine de idei însă, respectivele fișiere nu sunt neapărat secrete. În mod uzual, sunt partajate într-o manieră oficială de către Microsoft cu agenții guvernamentale, parteneri OEM, medii enterprise și alții care licențiază respectivele informații prin programul Shared Source.

Într-un email trimis către The Verge, cei de la Microsoft au menționat că au analizat foarte atent fișierele publicate pe FTP-ul Beta Archive și că, în mare parte, acestea erau incluse în Shared Source Kit. Printre fișierele ajunse online s-au mai numărat un Windows 10 Mobile Adaptation Kit și câteva versiuni de Windows 10 pentru sisteme ARM. Între timp, fără o sesizare oficială, membrii Beta Archive au decis să șteargă cei aproximativ 1,2GB de informații.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele