Cimpanzeii te-ar putea învinge la piatră, foarfecă, hârtie

Cimpanzeii te-ar putea învinge la piatră, foarfecă, hârtie

Cimpanzeii au capacitatea de a învăța jocul piatră, foarfecă, hârtie, dobândind abilități similare cu ale copiilor.

Descoperirea de acum sugerează că ultimul strămoș comun al oamenilor și al cimpanzeilor ar fi avut capacitatea de a gândi complex, într-o manieră similară cu cea necesară pentru joc. Știm deja că hârtia bate piatra, piatra bate foarfeca, iar foarfeca bate hârtia. Abilitatea de a învăța relații circulare poate fi cheia către rezolvarea de probleme complexe, sau către formarea unor rețele complexe de relații sociale.

Șapte cimpanzei de vârste și sexe diferite au participat la studiu. Aceștia vedeau pe un ecran cele două opțiuni disponibile pentru fiecare joc de piatră, foarfecă hârtie. Dacă alegeau opțiunea câștigătoare, primeau o bucată de măr și auzeau un clopoțel; dacă pierdeau, auzeau un sunet de eroare și nu primeau nimic.

Cimpanzeii au învățat prima oară secvența hârtie-piatră, apoi pe cea de piatră-foarfecă, iar la final au învățat foarfecă-hârtie. Era nevoie de 1,71 sesiuni pentru a învăța secvența hârtie-piatră, de 3,14 sesiuni pentru piatră-foarfecă și de 14,29 sesiuni pentru foarfecă-hârtie. Asta sugerează că cimpanzeii aveau dificultăți în a înțelege natura circulară a jocului.

Odată ce au învățat perechile, cimpanzeii au început să joace piatră, foarfecă, hârtie. După o medie de 307 sesiuni, cu trei sesiuni de câte 12-15 minute pe zi, cinci din șapte cimpanzei înțeleseseră jocul, alegând varianta corectă în cel puțin 90% din cazuri. Cel mai inteligent cimpanzeu a învățat jocul în doar 53 de zile.

Cercetătorii i-au învățat și pe 38 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani să joace piatră foarfecă, hârtie, pentru a compara procesele de învățare. Cu cât copiii erau mai mari, cu atât le era mai ușor să învețe. Concluzia oamenilor de știință a fost că cimpanzeii se descurcă aproximativ la fel de bine ca un copil de 4 ani.

În viitor, cercetătorii vor să vadă cât de bine se descurcă cimpanzeii la un joc direct împotriva oamenilor, dar și dacă dezvoltă anumite strategii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: