04 iul. 2017 | 15:22

Cercetătorii se folosesc de muzica Soarelui pentru a înțelege activitatea solară

ȘTIINȚĂ
Cercetătorii se folosesc de muzica Soarelui pentru a înțelege activitatea solară

Pe lângă faptul că este sursa noastră principală de lumină, Soarele este și cel mai vechi instrument muzical al galaxiei Calea Lactee.

Astronomii se folosesc de muzica produsă de Soare pentru a detecta ce se întâmplă în interiorul stelei și, prin intermediul acestui mecanism, au descoperit informații care ar putea explica activitatea solară neobișnuită.

Cercetătorii susțin că Soarele este un instrument muzical pentru că el emană frecvențe foarte joase, cam de 100.000 de ori mai joase decât nota Do. Aceste note sunt create de turbulențele din afara zonei convective (o regiune aflată în ultimii 200.000 de kilometri ai razei solare), un strat în care curenții de energie se îndreaptă spre suprafața Soarelui. ”Soarele acționează ca o cavitate naturală care împiedică transmiterea sunetului”, afirmă Yvonne Elsworth, autorul cercetării.

Oamenii de știință analizează sunetul produs de unde pentru a deduce cum funcționează structurile interne ale Soarelui și cum se propagă undele de presiune acustice. Tehnica folosită în acest sens se numește helioseismologie, scrie inverse.com.

O întrebare la care cercetătorii vor să răspundă cu ajutorul helioseismologiei este de ce în perioada recentă, activitatea minimă a Soarelui (o perioadă numită „minimum solar”) a fost neobișnuit de lungă și de liniștită. Analizând muzica Soarelui, specialiștii vor putea compara ciclurile solare între ele și vor putea înțelege mult mai bine de ce anume este determinată activitatea solară și cum. În plus, pe baza aceluiași mecanism, ei vor putea detecta perioadele de activitate neobișnuită, găsind o cauză pentru acestea.

Unul dintre motivele identificate până acum de oamenii de știință este că această perioadă neobișnuită de minimum solar este generată de subțierea straturilor externe ale câmpului magnetic al Soarelui.

Următoarea perioadă de minimum solar va avea loc abia în 2019, așa că mai avem încă 2 ani în care cercetarea poate avansa în așa fel încât să le permită specialiștilor să realizeze o diagramă a activității solare.