Cercetătorii plănuiesc să-ți acceseze gândurile pentru a-ți spori abilitățile cognitive

Cercetătorii plănuiesc să-ți acceseze gândurile pentru a-ți spori abilitățile cognitive

DARPA vrea să dezvolte noi tehnologii prin care poate avea acces la informațiile din creierul uman, și toate acestea în beneficiul tău.

DARPA, o agenție a Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forțele armate, vrea să aibă accesul la informațiile din creierul uman. Pentru a ajunge la un rezultat de acest gen, cercetătorii se folosesc de centrul pentru dezvoltarea dispozitivelor biomedicale de la Universitatea din Texas.

Planurile DARPA nu includ controlul asupra creierului uman, deci, din fericire, nu vom ajunge să fim transformați în zombie fără creier, cel puțin nu încă. Pentru moment, cercetătorii se rezumă la a lucra la ceea ce ei numesc Targeted Neuroplasticity Training (TNT), ceea ce înseamnă că se folosesc de sistemul nervos pentru a crește performanța și viteza de procesare a creierului uman, potrivit hackaday.com. Cu ajutorul acestei tehnici, specialiștii vor reuși să sporească rapiditatea cu care înveți și ușurința cu care deprinzi noi abilități.

Pentru a ajunge la un asemenea rezultat, cercetătorii de la DARPA se vor folosi de un proces care poartă numele de plasticitate sinaptică. Această tehnică deschide și închide sinapsele din creier cu ajutorul stimulării electrice cu scopul facilitării procesului de învățare. Ideea cercetătorilor este de a se folosi de sistemele neurale responsabile de funcția cognitivă pentru a îmbunătăți capacitatea ta de a gândi și înregistra informații noi. Spre exemplu, odată ce vor ști cum pot manipula creierul tău, specialiștii te vor putea scuti de perioadele lungi de învățare a unei noi abilități și îți vor putea introduce în creier cunoștințele de care ai nevoie pentru a deprinde un skill nou.

În mod cert, această cercetare ar putea fi în beneficiul oricui, căci cu toții ne dorim superputerea de a învăța cu rapiditate. Însă succesul misiunilor militare urgente ar putea depinde semnificativ de cât de bine antrenat este personalul militar. În acest context, o modalitate rapidă și facilă de a-i pregăti corespunzător devine un plus enorm.

Etichete: