Câțiva cercetători au observat ceva foarte ciudat la o stea din galaxia noastră

Câțiva cercetători au observat ceva foarte ciudat la o stea din galaxia noastră

Zilele trecute, cercetătorii astronomi de la Tennesee State University au observat ceva foarte ciudat la o stea despre care deja erau intrigați.

Steaua lui Tabby, cum este ea denumită după cercetătoarea Tabetha Boyajian, cea care a descoperit-o, a avut de-a lungul vremii un comportament anormal, oscilant. Astronomii măsoară dimensiunea unei planete calculând mărimea umbrei ei, care se vede trecând prin fața stelei pe care corpul ceresc o orbitează. Tabetha vâna o planetă cu potențial locuibil atunci când au observat anomalia din jurul stelei ei.

Dacă mărimile planetelor oscilează între anumiți parametrii, umbra pe care Tabetha a văzut-o în urmă cu câțiva ani, care orbita în jurul stelei ei, a fost ieșită din tipar, mult mai mare decât de obicei. Asta a condus la mai multe supoziții din partea comunității științifice, de la un grup uriaș de comete care orbitează steaua, până la a presupune că o construcție gigantică extraterestră este construită în vecinătate. După mai mulți ani în care anomalia n-a mai fost vizibilă, aceasta a reapărut.

Spre deosebire de momentul în care a fost descoperit, acum există altă tehnologie, mai avansată, de observație a fenomenului. În ultimii doi ani care au trecut de la eveniment, oamenii de știință s-au pregătit serios pentru ziua în care acesta va reapărea. S-au luat măsuri pentru ca o eventuală anomalie să fie analizată mult mai bine, din toate punctele de vedere. Astfel că aceștia au lansat chiar și o campanie de crowdfunding pentru a-și asigura fondurile necesare utilizării constante a telescoapelor. Nu aveau să își ia privirea de la stea timp de doi ani, notează The Verge. 

Efortul a meritat. Anomalia a putut fi iarăși observată zilele trecute, de această dată, totul făcându-se cum trebuie. Ce date s-au strâns, nu știe nimeni momentan. Fie că vorbim de grupul gigant de comete care acaparează câmpul vizual sau de megaconstrucția extraterestră, un lucru e sigur. Ceva foarte important și interesant urmează să fie descoperit.

Citește și: