15 feb. 2017 | 18:16

O nouă teorie ar putea explica de ce nucleul Pământului este solid

ACTUALITATE
O nouă teorie ar putea explica de ce nucleul Pământului este solid

Oamenii de știință ar putea să explice de ce nucleul Pământului are stare solidă, cu toate că este supus unei temperaturi mult mai mari decât cea de la suprafața Soarelui.

Se pare că totul se poate datora arhitecturii atomice a fierului cristalizat din centrul Pământului. Cercetătorii sugerează că acest nucleu din fier se află într-o stare atomică nemaiîntâlnită, care îi permite să facă față temperaturilor și presiunilor incredibil de mari din centrul planetei, conform Science Alert. Dacă ipoteza se dovedește a fi adevărată, oamenii de știință ar putea reuși să rezolve un puzzle cu care s-au confruntat de zeci de ani.

O echipă de la Institutul de Tehnologie din Suedia s-a folosit de Triolith (unul dintre cele mai mari și performante supercalculatoare din țară) pentru a simula procesele atomice care ar putea avea loc la 6,400 de kilometri adâncime.

La fel ca în cazul fiecărui metal, componența fierului se modifică în funcție de temperatură și presiune. Astfel, în condiții diferite, atomii de fier se organizează diferit și afectează proprietățile metalului, determinând starea în care acesta se află (solidă sau lichidă). La temperatura camerei și sub o presiune normală, fierul se află într-o fază cubică de organizare, pe când la temperaturi foarte mari, aranjamentul ia o formă hexagonală.

Până în prezent, cercetătorii credeau că fierul cristalizat din nucleul Pământului avea o organizare hexagonală, din pricina condițiilor prea instabile. Însă noile studii ne arată că de fapt mediul existent în centrul Pământului nu face decât să întărească aranjamentul cubic al atomilor.

Acest lucru e remarcabil, mai ales dacă ținem cont de condițiile la care acest element chimic este supus: la o presiune de 3,5 milioane mai mare decât cea de la suprafața Pământului și la temperaturi de peste 6.000 de grade celsius. De asemenea, conform datelor culese de cercetători, 98% din nucleul planetei ar putea fi compus din fier, o valoare mult mai mare decât cea estimată inițial.

Această descoperire ar putea rezolva un alt mister al științei, anume de ce undele seismice se deplasează mai rapid între poli, decât la ecuator. Un fenomen cunoscut sub numele de anizotropie. Raportat la aceste aspecte, cercetătorii susțin că cel mai probabil condițiile intense din centrul Pământului sunt suficiente pentru a crea aceste efecte anizotropice.

Însă toate aceste concluzii sunt doar ipoteze ale oamenilor de știință, bazate pe simulări specifice ale mișcărilor interne ale Pământului. În acest caz, o altă echipă de cercetători ar putea ajunge la alte modele dacă au la bază un algoritm diferit.