Cel mai verde verde poate da startul unei noi generații de televizoare

Cel mai verde verde poate da startul unei noi generații de televizoare

Cercetătorii de la ETH Zurich au reușit să creeze cel mai verde verde, iar acesta poate îmbunătăți culoarea televizoarelor viitorului.

Suntem deja familiarizați cu o mulțime de nuanțe de verde, mai deschise, mai închise sau mai aprinse, dar acum avem parte și de verdele suprem, creat de către o echipă de ingineri de la ETH Zurich. Conform acestora, culoarea va ajuta la crearea unor display-uri UHD mult mai bune.

”Până în prezent, nimeni n-a mai reușit să creeze o lumină verde la fel de pură ca a noastră”, spune Chih-Jen Shih, profesor de inginerie chimică și co-creator al celui mai verde verde.

Ecranele UHD ale televizoarelor, telefoanelor sau monitoarelor sunt deja impresionante, dar se poate și mai bine. Pentru a ajunge la noi niveluri, cercetătorii trebuie să creeze lumini roșii, albastre și verzi pure. Primele două au fost deja reușite, dar verdele rămăsese un mister pentru ingineri.

Asta se întâmplă deoarece ochiul uman este capabil să surprindă mai multe nuanțe de verde decât de roșu sau de albastru. ”Din această cauză, crearea unui verde pur este foarte complexă, atât prin prisma tehnologiilor, cât și a materialelor necesare”, spune Sudhir Kumar, care a contribuit la crearea verdelui.

Pentru a înțelege puritatea luminii lui Kumar și a lui Shih, ne putem raporta la standardele tehnice, cunoscute ca Rec. 2020. Cele mai bune televizoare de pe piață nu trec de 80%, media fiind între 73,11% și 77,72%. Cel mai verde verde, creat de inginerii de la Etch Zurich, ajunge la 97-99%.

Cei doi au creat un LED ultrasubțire și flexibil care poate emite lumina verde la temperatura camerei. Tehnologiile LED anterioare aveau nevoie de temperaturi foarte ridicate pentru a genera lumina verde pură.

Există și un dezavantaj, cel puțin momentan. LED-ul convertește electricitatea în lumină la un randament de 3%, în vreme ce ecranele actuale ale televizoarelor au un randament de 5-10%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: