Cel mai rapid avion din lume, SR-71, apare în noi clipuri publicate de NASA [VIDEO]

NASA a dat recent publicității noi videoclipuri în care apare cel mai rapid avion din lume, SR-71 Blackbird

Acum puțin timp, cei de la Lockheed Martin au dat câteva indicii conform cărora ar lucra la un avion hipersonic, SR-72, un succesor spiritual al modelului SR-71 Blackbird. Între timp, cei de la NASA au publicat două noi videoclipuri care arată legendarul avion în acțiune.

Construit în anii 1960, Blackbird rămâne, în continuare, cel mai rapid avion din lume (nu este luat în considerare X-15, care este propulsat de o rachetă și nu de un motor clasic).

Designul pentru SR-71 a fost pus la punct în anii ’50, dar a fost ascuns până cel puțin un deceniu mai târziu. Avionul este capabil de a ajunge la vieze de Mach 3, atingând un record de viteză de 3.529,6 km/h. Altitudinea maximă la care poate zbura un asemenea avion este de aproape 26.000 de metri.

NASA Armstrong Flight Research Center a publicat două videoclipuri care arată viteza, versatilitatea și puterea avioanelor despre care se credea că vor schimba viitorul aviației.

Conform celor de la NASA, mai puțin de 20% din puterea necesară ca avionul să zboare cu Mach 3 se datorează motorului în sine. Datorită vitezelor mari, puterea era produsă de designul unic al motorului și de conul care se putea mișca, aflat la vârful nacelei fiecărui motor. În astfel de condiții, aerul care trece prin zona de admisie nu ajunge direct la motor, ci la sistemul de postcombustie și la ejector, acționând astfel ca un stratoreactor.

Lockheed Martin a construit doar 32 de SR-71 Blackbird, dar compania vrea să dezvolte proiectul cu un succesor, care ar fi în lucru de câteva decenii.

[readmore]

Avioanele SR-72 ar trebui să ajungă la viteze de peste 4.800 km/h, fiind folosite pentru situații de urgență, unde avionale ar trebui să ajungă cât mai repede.

16:53 28.08.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video