Cel mai bun jucător de Go din lume a fost învins de un calculator

Cel mai bun jucător de Go din lume a fost învins de un calculator

Proiectul AlphaGo continuă să fie unul de succes, cea mai nouă victorie a inteligenței artificiale fiind una de mare succes.

Ke Jie este cel mai bun jucător de Go din lume, dar se pare că nici măcar cei mai buni dintre cei mai buni nu pot face față inteligenței artificiale. Jie a început un duel cu AlphaGo, proiectul de inteligență artificială al celor de la Google, urmând ca aceștia să dispute trei meciuri. După primul meci, AlphaGo conduce cu 1-0.

Inteligența artificială a celor de la Google a devenit cunoscută după ce l-a învins pe marele jucător de Go Lee Se-dol, cu scorul de 4-1, într-una dintre cele mai importante desfășurări de forță ale AI-ului de până acum. Acel moment, dar și cel de acum, ne arată că lucrurile de-abia încep.

”Sunt sigur că toată lumea este de acord că Ke Jie este cel mai puternic jucător de Go în acest moment”, spunea Michael Redmond, comentator și jucător profesionist, înaintea meciului. Cu toate că a fost învins, strategia lui Ke ne arată că maestrul chinez, în vârstă de doar 19 ani, a învățat câte ceva din strategia neconvențională a lui AlphaGo. ”Aceasta este mișcarea Maestrului”, afirma Redmond după o anumită mișcare a lui Ke. Maestrul este pseudonimul folosit de AlphaGo în cadrul unei serii de meciuri online, unde a câștigat 60 de runde consecutiv.

Inteligența artificială a câștigat la o diferență de doar jumătate de punct, un minimum posibil, dar aceasta este o caracteristică a stilului de joc. AI-ului pare să nu-i pese de diferența de scor, alegând mișcările pe care le consideră aducătoare de victorie. Rezultatul a fost strâns, dar AlphaGo părea câștigătorul încă din faza inițială a jocului.

”Consider că a fost un meci foarte frumos”, spune CEO-ul și cofondatorul DeepMind, Demis Hassabis. ”Nu avem decât cuvinte de laudă pentru Ke Jie, care a dus AlphaGo la limită”, mai relatează theverge.com.