Cea mai performantă cameră video poate ”îngheța” lumina

Cea mai performantă cameră video poate ”îngheța” lumina
George Stanciu
George Stanciu
15:49 02.05.2017

Camerele video de mare viteză ne ajută să înțelegem mai multe despre fenomenele care se produc cu rapiditate.

O cameră video care filmează la 100.000 fps pare impresionantă și chiar este, dar devine rapid comparabilă cu un dispozitiv clasic dacă intră în ecuație o nouă cameră creată de cercetătorii de la Lund University, din Suedia.

Noua cameră poate filma cinci trilioane de cadre pe secundă, putând surprinde evenimente care durează d0ar 0,2 trilionimi de secundă. Astfel, aceasta devine cea mai rapidă cameră video de mare viteză din lume.

Noua cameră poate fi folosită pentru a captura procese chimice, fizice sau biologice care au loc la viteze mari și pentru care camerele actuale nu sunt suficiente. Pentru a ilustra capacitatea tehnologiei, cercetătorii au filmat modul în care lumina străbate grosimea unei hârtii, așa cum se vede în clipul de mai sus. În realitate, evenimentul durează doar o picosecundă, dar procesul a fost încetinit de un trilion de ori.

În prezent, camerele de mare viteză surprind imaginile una câte una, într-o secvență. Noua cameră nu funcționează astfel, ci se bazează pe un algoritm inovator, care surprinde mai multe imagini codate într-una singură. Apoi, toate acestea sunt sortate în cadrul unei secvențe video.

Cu alte cuvinte, ceea ce vrei să filmezi este expus la lumină sub forma unor fascicule laser, iar fiecare pulsație are propriul cod. Obiectul reflectă aceste pulsații, care apoi sunt unite într-o singură fotografie. Imaginile sunt separate ulterior cu ajutorul unei chei de criptare.

Cercetătorii speră să poată folosi această cameră pentru a surprinde procese precum reacțiile chimice și cred că unul dintre scopuri poate fi crearea unor motoare de mașini mult mai eficiente, arată lunduniversity.lu.se.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: