Cea mai mare oglindă convexă din lume este o realizare impresionantă [VIDEO]

Cea mai mare oglindă convexă din lume este o realizare impresionantă [VIDEO]

Cea mai mare oglindă convexă din lume tocmai a fost turnată în Mainz, Germania, și este impresionantă.

Această oglindă convexă va fi oglinda secundară a Extremely Large Telescope, iar dimensiunile sale sunt uriașe. Diametrul oglinzii este de 4,26 metri, în timp ce aceasta cântărește 3,5 tone.

”Oglinda secundară este una dintre cele câteva care concentrează lumina care ajunge la telescop, ajutând la crearea unei imagini foarte clare”, spune Marc Cayrel, inginerul care a supravegheat producția acestei oglinzi. ”Aceasta va fi amplasată la vârful telescopului, deasupra oglinzii principale, iar suprafața reflexivă a acesteia va fi orientată în jos”, mai adaugă acesta, citat de digitaltrends.com.

Cayrel se arată entuziasmat de faptul că aceasta este cea mai mare oglindă secundară creată vreodată pentru un telescop optic. Această oglindă convexă a fost creată folosind un hibrid de ceramică și sticlă, denumit Zerodur. De producția oglinzii s-a ocupat Schott, o companie producătoare de materiale din sticlă, care a realizat oglinzi și pentru Very Large Telescope.

Crearea unei asemenea oglinzi, mai ales când avem de-a face cu dimensiuni precum cele de față, este un proiect destul de dificil, iar Cayrel subliniază faptul că oglinzile convexe sunt mult mai greu de realizat și de testat decât cele concave. În plus, această oglindă este diferită față de o suprafață sferică, adăugând la gradul de dificultate al producției. Până acum, cea mai mare oglindă convexă avea un diametru de 1,4 metri.

Procesul de fabricație nu este gata, însă. Echipa care a creat oglinda trebuie să aștepte mai bine de un an pentru ca aceasta să se răcească; temperatura oglinzii a fost de 1400 de grade în momentul turnării, iar aceasta trebuie lăsată să se răcească lent. Dacă procesul de răcire este accelerat, pot apărea puncte de stres în material, arată digitaltrends.com.

Extremely Large Telescope, cel mai mare telescop optic de pe planetă, va folosi această oglindă începând cu 2024, când întregul ansamblu va fi gata.