27 mai 2017 | 08:30

Ce spune felul în care mergi despre tine

ȘTIINȚĂ
Ce spune felul în care mergi despre tine

Un nou studiu care se uită la corelația dintre trăsăturile de personalitate și stilul de a merge susține că limbajul corporal spune mai multe despre tine decât ai putea crede.

Se pare că felul în care mergi ar putea dezvălui multe lucruri despre personalitatea pe care o ai- dacă ai tendințe agresive sau dacă ești o persoană calmă.

Mersul este un comportament pe care îl practici în mod automat, fără a ține cont în permanență de felul în care îl practici. Cercetătorii de la Universitatea Portsmouth susțin că această activitate reflectă psihologia fiecărui individ. Aceștia au realizat un studiu pe 29 de participanți la studiu, cărora le-a cerut să meargă pe o bandă rulantă pentru 60 de secunde, folosindu-se de stilul și de viteza lor normală de deplasare, potrivit Scientific American.

Cu ajutorul tehnologiei care poate înregistra mișcarea, cercetătorii au înregistrat fiecare mișcare a participanților și au creat modele tridimensionale care să le analizeze mișcările pelvisului și al toracelui, dar și viteza de deplasare.

La final, participanții au completat un set de chestionare de personalitate care măsoară tendințele de agresivitate, conștiinciozitatea și deschiderea către noi experiențe. Comparând setul de date pentru fiecare participant în parte (felul de a merge și răspunsurile la chestionare) au ajuns la concluzia că mișcarea mai pregnantă a părții superioare a corpului și a pelvisului indică o agresivitate mai mare a persoanei.

Atunci când te deplasezi, corpul se rotește puțin în mod natural, pentru a păstra echilibrul. în acest context, un mers agresiv presupune o rotație exagerată a corpului.

De asemenea, rapiditatea cu care te deplasezi are o semnificație mult mai mică în determinarea trăsăturilor de personalitate ale unei persoane.

În final, studiile nu reflectă cu necesitate realitatea faptică și este nevoie de teste mai complexe care să se realizeze pe un număr mai mare de participanți pentru a ajunge la o concluzie. Cu toate acestea, cercetarea ne indică un aspect important, anume că limbajul corporal spune foarte multe despre o persoană și că agresivitatea și alte trăsături de personalitate se pot regăsi în matematica mersului tău.