24 apr. 2017 | 12:47

Ce este masa negativă și de ce este importantă descoperirea lichidului cu această proprietate

ȘTIINȚĂ
Ce este masa negativă și de ce este importantă descoperirea lichidului cu această proprietate

Întrebarea ce este masa negativă stăruie în mințile cercetătorilor de ceva timp, iar descoperirea lichidului cu acestă proprietate ne poate oferi un răspuns.

Când vine vorba de obiecte și forțe, cele trei legi ale mișcării enunțate de Isaac Newton par să ne expună tot ceea ce trebuie să știm despre aceste lucruri. Dacă aplici forță asupra unui obiect, într-o anumită direcție, atunci obiectul se va deplasa în acea direcție, dar asta dacă nu întâmpină un obstacol sau dacă nu acționează vreo altă forță asupra sa (precum forța gravitației sau presiunea aerului). În acest context, putem să ne întrebăm ce este masa negativă și de ce aceleași forțe au un efect opus în cazul ei.

Așa cum ne sugerează numele, noțiunea de „masă negativă” se referă la materia care se comportă invers față de materia normală, obișnuită, potrivit Universe Today. Spre exemplu, atunci când vei împinge un obiect cu masă negativă, acesta va avea tendința de a accelera în sensul opus forței aplicate asupra lui. Adică dacă el va fi împins înainte, acesta, în loc să se deplaseze în direcția impusă de forța care acționează asupra lui, el se va mișca în direcția opusă, ceea ce înseamnă că va merge înapoi. Mai mult, în momentul în care îl vei trage spre tine el va accelera înainte, în loc să se deplaseze în direcția în care i-ai indicat-o.

Până acum câțiva ani, masa negativă era un concept pur teoretic. Însă conform unei noi descoperiri, realizate de cercetătorii de la Washington State University, fluidul cu masă negativă a putut fi creat pentru prima dată în laborator.

În cel mai simplu mod cu putință, materia poate avea o masă negativă în același mod în care o particulă poate avea o sarcină electrică pozitivă sau negativă. Dacă ne raportăm la Univers, așa cum îl cunoaștem și îl studiem, putem spune că am întâlnit, până în acest moment, doar obiecte cu masă pozitivă. De fapt, ne-am putea afla în aceeași situație ca atunci când avem în discuție problema materiei și a antimateriei. Fizica teoretică acomodează existența ambelor, dar, în mod obișnuit, vedem și explorăm doar una dintre cele două variante.

Conform studiului recent al cercetătorilor, răspunsul la întrebarea Ce este masa negativă? poate avea acum și un răspuns. Obiectul care deține aceste proprietăți a fost creat prin alterarea mișcării atomilor. Pentru a face acest lucru, specialiștii s-au folosit de lasere pentru a controla comportamentul atomilor de rubidiu. Inițial, ei au utilizat un singur laser cu ajutorul căruia au răcit particulele de rubidiu până la o temperatură apropiată de zero absolut, iar acestea au început să se sincronizeze și să se miște la unison, formând ceea ce s-ar numi un superfluid.

Asta înseamnă că particulele se mișcă foarte încet și se comportă asemenea unor unde, dar fără a pierde energie. Odată ce al doilea laser a intervenit în ecuație și a acționat asupra atomilor de rubidiu, el a determinat accelerarea lor în direcția opusă.

Descoperirea lichidului cu masă negativă este relevantă pentru că, până în acest moment, existența lui era doar presupusă de oamenii de știință. Așadar, experimentul demonstrează nivelul de control pe care cercetătorii îl au în conducerea experimentelor cuantice. De asemenea, acesta servește la clarificarea aspectelor necunoscute despre ceea ce este masa negativă.

În plus, studiul ar putea să le ofere oamenilor de știință un instrument valoros pentru a explora posibilele relații dintre masa negativă și diversele fenomene observate în Univers, precum stelele neutronice, găurile negre și energia întunecată.