Facebook-ul în exces te poate împinge către izolare socială

Facebook-ul în exces te poate împinge către izolare socială

Site-urile de socializare precum Facebook ne țin în legătură cu prietenii, dar au tendința de a ne face să simțim izolare socială.

Noi cercetări arată, însă, că acest obicei nu este tocmai benefic. Pe măsură ce tinerii petrec tot mai mult timp în sfera virtuală, aceștia au mai multe șanse să se simtă mai izolați din punct de vedere social. Conform unei cercetări publicate în American Journal of Preventive Medicine, cei care stau pe site-urile de socializare mai mult de două ore pe zi sunt de două ori mai predispuși la izolare socială, în comparație cu cei care petrec sub 30 de minute în acest mediu.

Studiul a fost efectuat la University of Pittsburgh și a inclus 1787 de adulți din SUA, cu vârste între 32 de ani. Aceștia au fost întrebați despre timpul pe care îl petrec pe Facebook, Instagram, YouTube, Google Plus, Reddit, Snapchat, Pinterest, Tumblr, LinkedIn și Vine, scrie independent.co.uk.

Pentru a măsura izolarea socială, cercetătorii au folosit o unealtă prin intermediul cărora oamenii pot da singuri informații cu privire la comportament, simptome sau sentimente.

Per total, cei care stau pe aceste site-uri mai mult timp au experimentat un sentiment scăzut de apartenență socială și relații mai puțin desăvârșite. Participanții care vizitau platforme sociale de cel puțin 58 de ori pe săptămână aveau de trei ori mai multe șanse să se simtă izolați decât cei care vizitau site-urile de mai puțin de nouă ori pe săptămână.

Echipa a găsit și câteva posibile motive pentru acest fenomen. Petrecutul de ore întregi pe site-uri de socializare ne lasă cu mai mult timp de întâlniri față în față. De asemenea, succesul personal al unui prieten ne poate face chiar invidioși.

Studiul nu răspunde însă întrebării legate de cauzalitate, astfel că există și posibilitatea ca oamenii care au tendința de izolare socială să ajungă pe rețelele de socializare mai des.

Citește și: