Cât timp mai avem la dispoziție pentru a acționa împotriva încălzirii globale

Cât timp mai avem la dispoziție pentru a acționa împotriva încălzirii globale

Cercetătorii ne spun cât timp mai avem la dispoziție pentru a acționa împotriva încălzirii globale, iar viitorul nu sună prea roz pentru noi.

Acțiunile pe care trebuie să le realizăm pentru a ne proteja de efectele devastatoare ale încălzirii globale trebuie să se realizeze treptat, nu când este deja mult prea târziu și planeta nu se mai poate reface. Potrivit unui articol publicat în revista Nature, nu mai avem prea mult timp la dispoziție pentru a acționa împotriva încălzirii globale, mai precis, mai avem doar trei ani pentru a face tranziția la o economie care să diminueze emisiile de dioxid de carbon.

Anul 2020 este un termen limită pe care trebuie să îl respectăm cu necesitate, pentru că dacă nu ne schimbăm atitudinea până atunci nu vom mai putea să reparăm problemele cu care se confruntă mediul. Momentan, cercetătorii știu ce ar trebui să facem pentru a scade nivelul emisiilor, lucru pe care am și început deja să îl facem, iar, ca urmare a încercărilor noastre, emisiile au scăzut cu 3% în SUA și 1% în China, scrie Popular Science.

Autorii studiului au creat o listă de lucruri pe care ar trebui să le facem până în 2020. Aceștia aduc în discuție creșterea energiei regenerabile la 30%, modificarea infrastructurii pentru a limita emisiile, dublarea mijloacelor de transport în comun și creșterea vânzărilor de vehicule electrice de la 1% la 15% anual, eliminarea totală a tăierilor de copaci și reducerea emisiilor asociate cu industria grea.

Scopul pe care îl avem este să menținem Pământul sub o încălzire cu 2 grade celsius, prag care ar fi catastrofic pentru planeta noastră. Deși noi nu putem simți diferența de 0,5 sau de un grad, aici nu vorbim despre schimbarea de temperatură, ci de schimbarea climei. O încălzire de 1,5 grade celsius duce la modificări substanțiale și permanente (creșterea nivelului mării afectează ecosistemul marin și terestru de care depindem ca sursă de hrană).

Citește și: