16 dec. 2017 | 10:00

Cât de dăunătoare este sarea folosită la deszăpezire

ȘTIINȚĂ
Cât de dăunătoare este sarea folosită la deszăpezire

Sarea pe care o folosim la deszăpezire, în lunile de iarnă, e mult mai dăunătoare pentru mediu decât am crede.

Într-adevăr, sarea împrăștiată pe drumuri ajută la curățarea acestora și reduce numărul de accidente, însă ecosistemele acvatice pot fi afectate masiv de acest mineral.

În concentrații mari, sarea poate fi fatală multor viețuitoare acvatice. În plus, aceasta poate duce la apariția unor zone sărate la fundul lacurilor, unde vor apărea zone biologice moarte.

Un studiu efectuat asupra lacurilor nord-americane arată că, dacă într-o arie de 500 de metri în jurul unui lac, 1% din suprafață este asfaltată, crește riscul ca apele să devină mai sărate, odată cu trecerea timpului.

Practic, chiar și puțină dezvoltare a unei zone duce la infiltrarea în apă a unei cantități mari de sare. Astfel, estimările arată că până în 2050, concentrația de sare din multe lacuri americane va trece peste nivelurile maxime sigure pentru ecosisteme, dar și pentru apă potabilă. Același lucru se va întâmpla și în Canada, unde sarea este folosită pe drumuri încă din anii 1950.

Unele comunități din America de Nord caută soluții prietenoase cu mediul. Una dintre acestea este apa reziduală rezultată din procesarea sfeclei de zahăr. De asemenea, saramura sau sucul de la murături pot fi folosite pe drumuri.

Există și dezavantaje în cazul folosirii unor asemenea soluții, cel mai important fiind mirosul. Sunt mulți oameni cărora le displace mirosul apei reziduale de la sfeclă. În plus, această soluție adaugă zahăr în ecosistemele acvatice, ceea ce poate duce la o dezvoltare a bacteriilor.

Cercetătorii încearcă să afle cât de multă sare pot înghiți lacurile, care specii sunt în pericol și care sunt apele cele mai periclitate de sarea de pe drumuri. În paralel, se caută și soluții pentru deszăpezire, astfel încât nu doar oamenii, ci și ecosistemele, să nu aibă probleme.