Cât costă să încarci o mașină electrică în România?

Cât costă să încarci o mașină electrică în România?

Dacă în urmă  cu zece ani aproape nimeni nu vorbea în țara noastră la modul serios despre mașini electrice sau despre mașini cu propulsie hibridă, realitatea zilei de astăzi este alta. Modelele cu sisteme de propulsie alternativă au intrat din ce în ce mai mult și  în peisajul românesc, devenind în timp o soluție viabilă pentru mulți dintre șoferi. Chiar și așa, mai avem mult până să ajungem la nivelul de popularitate al mașinilor de acest gen din țările nordice, spre exemplu.

Conform unui studiu realizat în toamna anului trecut, românii își îndreaptă atenția în special spre mașinile hibride fără încărcare la priză. Însă, un procent important dintre cei care au renunțat la modelele clasice este reprezentat și de cei care aleg să își achiziționeze un model electric. Studiind oferta de pe piața auto de la noi din țară, observăm că românii au acum de ales dintre mai multe modele interesante de acest fel. Printre cele mai importante putem enumera Citroen C – Zero, Peugeot ion, Renault ZOE, Mitsubishi i – MIEV sau utilitara Renault Kangoo ZE. 

Unul dintre cele mai importante aspecte care este luat în calcul de cei care optează pentru un model electric este acela al încărcării mașinilor. Este important de știut unde ne putem încărca mașina, cât timp durează tot acest proces și, bineînțeles, care este costul pentru această încărcare. Dacă intervalul de timp necesar unei încărcări este diferit pentru fiecare model în parte, încercam astăzi să vă dăm câteva informații cu privire la celelalte două aspecte. 

Odată ce modelele electrice au început să câștige adepți și la noi în țară, stațiile de încărcare pentru acestea au început să apară. În acest moment există peste 100 de astfel de stații, dispuse în benzinării sau chiar și în curțile unor supermarketuri. Este un număr destul de mic pentru o țară ca a noastră, însă sunt semne că numărul acestora vor crește. Programul de guvernare cu care cei de la PSD și ALDE au câștigat alagerile din toamna anului trecut cuprindea o promisiune prin care Guvernul se angaja să construiască nu mai puțin de 20.000 de astfel de stații în următorii patru ani. Greu de crezut, dar vom vedea ce se va reuşi în această perioadă de timp.

Rămâne de lămurit și cel mai important aspect dintre toate, cel al costului unei încărcări complete. Ramiro Angelescu, director al unei companii furnizoare de energie electrică, a declarat la finele anului trecut că o încărcare completă va scoate din buzunarele românilor între 22 și 36 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: