Cartea electronică de identitate ar putea înlocui cardul de sănătate

, 20 Mar, 09:15

Cartea electronică de identitate este subiectul unui proiect de lege propus de Ministerul de Interne, iar aceasta ar putea aduce noi beneficii.

Cardul de sănătate, o creație care pare să aducă mai multe probleme decât avantaje românilor, având în vedere episoadele nefericite de nefuncționalitate a sistemului, ar putea să dispară, având în vedere propunerea MAI, de a modifica structura datelor prevăzute de cartea electronică de identitate (CEI)

Această nouă carte de identitate nu este obligatorie pentru cetățeni, existând posibilitatea de a alege și o carte de identitate clasică. Noile CEI vor fi produse la Imprimeria Națională, dar nu există momentan o dată aleasă pentru intrarea în circulație a acestora.

Cartea electronică de identitate ar urma să ofere cetățenilor acces la diverse sisteme informatice ale Ministerului de Interne, la sisteme ale administrației publice, dar și la alte sisteme informatice. Titularul va avea osibilitatea să se autentifice online pentru a avea acces la servicii bancare, sociale, de educație și altele, astfel că interacțiunea cu autoritățile publice se va simplifica, scrie agerpres.ro.

Noua carte de identitate electronică, dar și varianta simplă (care poate fi cerută pe considerente religioase sau de conștiință), va putea fi emisă de la naștere, iar valabilitatea sa variază, după cum urmează:

  • valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârste între 0 și 14 ani;
  • valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani;
  • valabilitate de 10 ani, pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani.

În cadrul cărții electronice de identitate vor fi disponibile numele și prenumele titularului, data și locul nașterii, sexul, cetățenia, imaginea facială, CNP-ul, adresa de domiciliu, datele biometrice, certificate calificate, dar și amprentele a două degete, după caz.

Proiectul de lege poate fi găsit pe pagina MAI, în secțiunea Informații Publice – Transparență decizională.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Comentarii

Banii cheltuiti (zeci de milioane de euro) pentru cardul de sanatate sunt acum „aruncati” pe apa sambetei? Cum a fost introdus cardul de sanatate – prin promisiuni iluzorii,prin manipulare si teama….

Nimeni nu garanteaza securitatea absoluta a unor sisteme electronice; pot fi sparte iar datele pot fi folosite in diverse scopuri de actori interesati.

Cate furturi de identitate (prin prezentari de carti de identitate false) s-au petrecut anul trecut de exemplu?
Poate ne ofera autoritatile asemenea statistici.
A se vedea si articolul: http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-14124816-video-aveti-pasaport-electronic-expert-roman-securitate-sustine-protectia-datelor-este-slaba-cipul-poate-clonat-mai-spune-datele-necesare-citirii-pasaportului-nu-pot-obtinute-usor-timp-4-ani-nu-semnal.htm

Iar incorporarea tuturor datelor pe un singur cip este extrem de periculoasa – pentru ca, cu siguranta, pe viitor se vor adauga si alte date pe cartile de identitate cu cip….Dar, totul trebuie facut cu pasi mici pentru a nu starni reactia populatiei….

Noile carti de identitate – un nou mijloc de manipulare si control, mult mai riguros. Un cip emite unde radio si poate fi citit de la distanta – astfel fiecare persoana va putea fi usor de controlat; se va stii unde, cand, ce si cum (fara zgomot).

Iar ascultarea fata de UE (argument pentru alinierea la normele UE, desi nu multe tari din UE au asemenea documente electronice) dovedeste obedienta si lipsa de demnitate….

In proiectul postat pe site ul MAI nu se prevad costurile pentru implementarea noului tip de carte de identitate (exista costuri pentru dotarea tehnica , pentru formarea specialistilor care vor lucra cu aceste instrumente etc…). Oare de ce nu apar si aceste costuri?

Iar un proiect de hotarare nu trebuie sa poarte semnaturile celor care il angajeaza?

Iar cresterea calitatii actului administrativ – asta nu stiu cine o mai poate crede. Stim bine cu cat respect si fermitate suntem deseori tratati de autoritati..

Răspunde

Adaugă un comentariu

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail