Care sunt semnificațiile și originile numelui și logoului Bluetooth

Care sunt semnificațiile și originile numelui și logoului Bluetooth

Bluetooth este o tehnologie care ne însoțește pe telefoanele mobile și nu numai de ani buni, iar originile numelui și logoului acesteia sunt destul de interesante.

Avem parte de zeci și poate chiar sute de povești cu privire la modul în care cele mai mari branduri ale lumii și-au creat logourile sau numele. Tehnologia Bluetooth este una dintre cele mai răspândite din prezent și este cazul să aflăm de unde provin numele și imaginea acestuia.

Bluetooth este o tehnologie de comunicare prin unde radio, care permite crearea de rețele wireless de mică distanță între telefoane, calculatoare sau alte dispozitive electronice. Când o rețea este creată între două dispozitive de acest fel, unul acționează ca ”master”, iar celălalt, sau celelalte, ca ”slave”.

Numele Bluetooth are de-a face cu istoria scandinavă, blátǫnn sau Blåtand fiind un rege al cărui nume se traduce literal prin ”bluetooth”. Acesta a fost cunoscut astfel deoarece avea un dinte a cărei nuanță părea albastră.

Și totuși, cum a ajuns tehnologia să poarte numele unui rege nordic din secolul al 10-lea? În 1996, companii precum Intel, Nokia sau Ericsson lucrau la crearea unor tehnologii radio pentru distanțe scurte. Intel lucra la Business-RF, Ericsson la MC-Link și Nokia la Low Power RF.

E evident că un singur standard ar fi mult mai bun decât trei specificații diferite, astfel că cele trei companii s-au unit și au creat Special Interest Group (SIG), pentru a crea un standard comun.

În vara lui 1997, Jim Kardach de la Intel s-a întâlnit într-un pub cu Sven Mattisson de la Ericsson. Discuțiile lor au ajuns la istorie, iar Mattisson a menționat că tocmai a terminat de citit cartea ”The Longships”, care vorbea despre domnia regelui danez Harald ”Bluetooth” Gormsson. După întâlnire, Kardach, inspirat de carte, a citit și el ”The Vikings”, de unde a aflat mai multe despre regele Bluetooth și cum a unit acesta Scandinavia.

Kardach a propus ulterior ca SIG să se numească Bluetooth. Acesta motiva alegerea prin prisma faptului că, așa cum Harald Bluetooth a unit Scandinavia, cele trei companii erau motivate să unească industriile de telefonie mobilă și de calculatoare printr-o rețea wireless cu rază mică de acțiune.

Logoul Bluetooth își are originile tot în istoria nordică. Pictograma este o combinație a inițialelor regelui Harald, ᚼ – Hagall și ᛒ – Bjarkan. Aceste simboluri provin dintr-un alfabet runic, folosit încă din secolul al 9-lea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: