Care este cel mai simplu și corect mod de a sparge un ou

Care este cel mai simplu și corect mod de a sparge un ou
Ioana Bîrsan
Ioana Bîrsan
14:16 25.04.2017

Nu sunt mulți cei care știu cum se sparge un ou în mod corect, dar aceste abilități sunt necesare pentru un bucătar care vrea să-și perfecționeze abordarea.

Cunoașterea tehnicii corecte de spargere a unui ou este un rit de trecere. Dacă vei sparge corect învelișul, atunci conținutul lichid din interior se va scurge lin în tigaie sau castron, dintr-o singură mișcare. Însă dacă o vei face incorect, probabil că la finalul procedurii vei ajunge să fii mânjit de albuș, iar în castronul pe care l-ai pregătit vei găsi bucăți de coajă. Din fericire, știința nu ne lasă la greu și ne pune la îndemână o formulă care nu dă greș.

Pentru a realiza crăpătura perfectă, trebuie să știi unde să lovești și cu ce forță, iar cercetătorul Volker Blum, de la Universitatea Duke, menționează că e important să lovești oul în partea cea mai netedă, deci în partea de mijloc, potrivit Popular Science. La fel ca orice alt obiect, coaja de ou are puncte de rupere, sau limite dincolo de care nu mai poate suporta mai multă forță. Această limită este mai mică în locul în care oul este mai expus, adică în partea cea mai netedă a sa. Astfel, oul este mai ușor de spart în mijloc, iar partea superioară și inferioară ale sale sunt cele mai rezistente și asta pentru că sunt cele mai curbate zone de care el dispune.

Aceste principi sunt valabile pentru orice structură. Un pod arcuit va putea rezista unei presiuni mai mari pentru că forța care acționează asupra sa se distribuie în mod egal pe toată suprafața lui. În cazul unui ou, poți testa acest lucru dacă îl ții între două degete, plasate la cei doi poli ai acestuia. Deși vei strânge cu putere, nu vei reuși să îl spargi.

Odată găsit punctul ideal în care să realizezi crăpătura perfectă, tot ceea ce trebuie să faci este să faci inițial o crăpătură superficială pe care o vei transforma într-o crăpătură suficient de mare pentru a introduce degetele mari. Iar restul ține doar de efort.

Potrivit principiilor din mecanică, odată ce ai creat o crăpătură într-un obiect, acea fisură se va extinde doar într-o mică măsură până ce vei aplica suficientă forță pentru a o rupe. Odată ce vei reuși să faci acest lucru, crăpătura va crește cu rapiditate atâta timp cât forța va rămâne constantă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: