Care ar putea fi cele mai căutate joburi în viitor

Care ar putea fi cele mai căutate joburi în viitor

Omul de afaceri Mark Cuban a discutat despre automatizare, dar și despre care ar putea fi cele mai căutate joburi în viitor.

Investitorul miliardar și personalitatea din emisiunea Shark Tank a discutat despre viitor și a făcut o serie de predicții cu privire la cele mai căutate joburi de pe piață. Acesta are un argument interesant împotriva celor care se axează în prezent pe domeniul IT.

”Ce pare acum ca o slujbă grozavă după terminarea facultății s-ar putea să nu mai aibă aceeași relevanță peste 5 sau 10 ani”, arată acesta. El este de părere că următoarea inovație va fi automatizarea automatizării. Asta presupune ca software-ul să se scrie singur, urmând ca oamenii să nu mai fie necesari pentru astfel de locuri de muncă.

Deși situația este ironică, Mark Cuban crede că tehnologia va elimina tocmai joburile din sectorul tehnologic, eventual. ”Manufacturile nu se întorc, mineritul nu se întoarce, iar dezvoltarea de software va ajunge în aceeași situație în viitor”, arată acesta, citat de inc.com.

Dacă predicția lui Cuban se adeverește, atunci nevoia de IT-iști și ingineri se va diminua constant, însă ce alte joburi le vor lua locul acestora? Conform lui Cuban, vor fi la mare căutare oamenii care înțeleg datele produse de sistemele automatizate, dar nu oamenii de știință în acest domeniu, ci persoanele care posedă aptitudini de gândire critică și creativă.

”Cred că în următorii 10 va crește cererea de persoane care au urmat cursuri de arte liberale, pe măsură ce va scădea interesul pentru programatori și chiar pentru ingineri”, arată Cuban. Acesta spune că aptitudini precum cele pentru limba engleză, pentru filozofie dar și pentru alte limbi străine se vor dovedi valoroase, însă nu în prezent, acestea putând deveni bazele pentru cele mai căutate joburi în viitor.

Citește și: