23 nov. 2017 | 18:25

Viața în mahala e groaznică, dar nu din motivul evident

ACTUALITATE
Viața în mahala e groaznică, dar nu din motivul evident

Dacă vara asta te-ai plâns de căldura insuportabilă, află că unii oameni se confruntă cu această problemă de mult timp. În plus, fiind și săraci, nu au alternative.

În 2015, cercetătorii au pus zeci de termometre în comunitățile sărace din Nairobi și au monitorizat temperaturile ridicate ale lunilor decembrie, ianuarie și februarie. Temperaturile medii zilnice pe durata celor 80 de zile din mahalalele Kibera, Mathare și Mukuru au variat de la 27 la 30 de grade Celsius, fiind cele mai călduroase zile înregistrate în acea perioadă în capitală, în ultimii 30 de ani.

Cu toate acestea, temperaturile înregistrate s-ar putea să nu se simtă atât de fierbinți pe cât sunt, dar ele afectează grav sănătatea oamenilor. Supraexpunerea la căldură poate provoca arsuri solare, erupții cutanate, umflături, epuizare și accident vascular cerebral. Un studiu anterior din cartierele din Nairobi a constatat că decesele persoanelor în vârstă și copii sub 4 ani, au crescut atunci când temperatura a depășit pragul de căldură de 20 de grade Celsius.

Fiecare grad contează. În cazul în care temperaturile înregistrate la stațiile meteorologice oficiale diferă de microclimatele din cartiere, s-ar putea să nu se dea alarma pentru valurile de căldură. Asta înseamnă că acele cartiere sărace nu vor primi ajutorul de care au nevoie din partea echipelor de sănătate publică și de gestionare a dezastrelor.

Un raport al ONU din 2014 a constatat că locuitorii voiau foarte multe îmbunătățiri în domeniul locuințelor și al îngrijirii medicale. Cele mai frecvente plângeri au inclus salubritatea și sărăcia. Casele improvizate sunt construite cu foi de fier, iar unele nu au ferestre și se încălzesc atât de mult, încât oamenii iși fac singuri găuri pătrate pentru ventilație în pereți.

Firesc, chiar dacă nu toate mahalalele sunt la fel, asta nu înseamnă că viața e ușoară acolo. Iar în țările din zonele călduroase e cu atât mai rău, indiferent de anotimp.