13 apr. 2017 | 15:11

Calculatoarele din tavan sunt opera unor deținuți extrem de inventivi

Generalist
Calculatoarele din tavan sunt opera unor deținuți extrem de inventivi

Deținuții sunt destul de inventivi când vine vorba de încălcarea regulilor, dar unii au dus lucrurile mai departe și și-au instalat calculatoare în tavanele închsiorii.

Deținuții dintr-un penitenciar de securitate medie, din Ohio, au reușit să asambleze în secret două calculatoare funcționale, pe care le-au ascuns în tavane și cu ajutorul cărora s-au conectat la rețeaua penitenciarului Marion Correctional Institution.

Hard disk-urile erau pline de pornografie, dar deținuții aveau și un server proxy, VPN, VoiP, antivirus, browserul Tor, unelte de hacking pentru parole și de spam pentru email, dar și aplicația Wireshark, pentru analiza de pachete de date.

închisoare calculator tavan

Informațiile apar dintr-un raport întocmit de inspectorii închisorii, care consideră că deținuții au obținut componentele dintr-un program de reciclare a calculatoarelor unității. Departamentul de IT a fost alertat când unul dintre dispozitive a depășit limitele zilnice de trafic pe Internet.

Cele două calculatoare au fost operaționale timp de aproximativ patru luni. După alertă, acestea au fost căutate timp de trei săptămâni, iar urma le-a fost luată datorită unor cabluri care plecau de la un switch. Cele două calculatoare au fost găsite în tavanul unui dulap dintr-o sală de antrenamente, unde deținuții nu ar avea acces, în mod normal.

închisoare calculator tavan

Analiza HDD-urilor a arătat că acestea conțineau o mulțime de malware, dar și că deținuții au încercat să aplice pentru carduri de credit, dar și pentru a obține acces în zone restricționate ale închisorii. De asemenea, au fost găsite și articole despre prepararea de droguri sau explozibili folosind ingrediente găsite ”acasă”.

Unul dintre deținuți vorbe cu mama sa în mod regulat, unul dintre mesajele acestuia arătând asta: ”ți-aș fi scris ieri, dar nu am reușit să folosesc calculatorul”, scrie arstechnica.com.

Conform cercetărilor, deținuții au luat două calculatoare care trebuiau să fie dezasamblate, le-au instalat hard disk-uri, plăci de rețea, iar apoi le-au transportat aproximativ 300 de metri în interiorul instituției. Aceștia au trecut chiar și printr-un punct de verificare, fără să fie căutați de paznici, iar apoi au ajuns la etajul trei al închisorii, unde au instalat calculatoarele. De asemenea, aceștia au tras și cablurile necesare până la PC-uri, fără să fie observați.