Dacă ar fi posibilă călătoria în timp, ai putea merge într-o singură direcție

Dacă ar fi posibilă călătoria în timp, ai putea merge într-o singură direcție

Oameni de știință spun că, dacă ar fi posibil să călătorim în timp, am putea alege o singură direcție.

Suntem martori la o revoluție SF. Ceea ce părea odinioară imposibil, azi este cât se poate de real – de la roboți cu cetățenie și până la mașini care se conduc singure. Totuși, ceva rămâne cumva în afara posibilităților, mai exact călătoritul în timp.

Un astrofizician este însă de părere că, de fapt, călătoriie în timp nu sunt tocmai imposibile. Conform regulilor fizicii teoretice, anumite condiții ar permite crearea unor găuri de vierme elaborate, care ne-ar putea transporta în trecut.

Dacă regulile fizicii teoretice nu stau în calea călătoriei în timp, atunci de ce nu există deja? Oamenii de știință încă nu cunosc toate condițiile necesare călătoriei în timp, iar construcția unui sistem suficient de mare pentru un om nu ar fi ușoară.

Pentru a ne întoarce în trecut, ar fi nevoie să ne folosim de echivalentul evaziv al cunoscutelor particule cu energie pozitivă sau cu masă pozitivă/masă zero. Aceste particule există doar în teorie momentan. „Dacă această materie cu masă sau energie negativă există, atunci crearea atât a unei găuri negre supermasive, cât și a echivalentului ei cu masă sau energie negativă, apoi conectarea lor, ar duce la o gaură de vierme traversabilă”, a spus Ethan Siegel, astrofizician la Lewis&Clark College.

Călătorie în timp la nivel teoretic

Dacă cele două obiecte conectate au suficientă masă și energie, atât pozitivă, cât și negativă, atunci nu ar conta distanța la care sunt puse unul față de celălalt. Gaura de vierme ar putea să fie construită în așa fel încât un capăt să rămână nemișcat, iar celălalt să se miște la viteza luminii.

Dacă o persoană ar pătrunde într-un astfel de tunel, ar putea călători înapoi în timp. Siegel spune că, atunci când la capătul care se mișcă rapid trec 40 de ani, la celălalt va fi trecut doar un an. Astrofizicianul a explicat că, dacă cineva din anul 1978 ar fi făcut un astfel de tunel, ar fi fost posibil să pășim în el astăzi și să ne întoarcem în acel an.

Momentan, călătoriile în timp rămân posibile la nivel teoretic. Până când teoria va putea fi pusă în practică, ar mai putea dura mult timp.

Citește și:
Sursa: Daily Mail