Botnetul Mirai îți obligă mașina de spălat să mineze Bitcoin

Botnetul Mirai îți obligă mașina de spălat să mineze Bitcoin

Botnetul Mirai a devenit celebru anul trecut, iar acum revine în atenția noastră după ce continuă să evolueze.

Electrocasnicele inteligente sunt mult mai puțin capabile decât am vrea să credem, având în vedere că sunt destul de vulnerabile și ne pot crea probleme. Într-adevăr, frigiderul nu se va întoarce împotriva ta, dar va putea fi controlat în scopuri malițioase.

Acum câțiva ani, oamenii minau bitcoin cu plăci video și încă scoteau bani, dar trendul a luat sfârșit, în mare parte, după ce plăcile video nu au mai reușit să concureze cu noile sisteme.

Cei de la X-Force, o inițiativă a IBM, a existat o creștere spectaculoasă a prezenței botnetului Mirai, într-o variantă care conține o aplicație de minat Bitcoin. Malware-ul analizat de X-Force pare să aibă funcționalități preluate din varianta de Windows și adaptate pentru dispozitivele Linux cu BusyBox. La baza BusyBox stă Telnet, care este atacat de către Mirai printr-o metodă de tip ”brute force”.

Protocolul Telnet îi ajută pe atacatori să preia controlul dispozitivelor IoT, fie că vorbim de routere, telefoane, televizoare sau sisteme industriale.

Cei de la X-Force sunt de părere că această nouă metodă de atac integrată în Mirai este foosită pentru a mina Bitcoin folosind, probabil, mii de dispozitive inteligente, aflate chiar în casele unora.

Cu toate acestea, s-ar putea ca o astfel de metodă să nu fie prea profitabilă pentru un atacator. Ratele de hash ale unor astfel de dispozitive sunt infime pe lângă cele obținute cu ajutorul unor calculatoare dedicate. Procesoarele create pentru astfel de device-uri sunt destul de slabe în comparație cu un i7 sau un Ryzen, de ultimă generație, astfel că utilitatea lor nu este foarte mare, scrie extremetech.com.

Citește și: