Viitori experți în securitate cibernetică vor fi școliți la Universitatea din București

Viitori experți în securitate cibernetică vor fi școliți la Universitatea din București

Securitatea cibernetică a devenit un subiect extrem de important în 2017. Tocmai de aceea, o companie s-a decis să nu mai aștepte după învățământ și să creeze primul masterat în acest domeniu la Universitatea din București. 

După episodul WannaCry din primăvara acestui an, oamenii au învățat că securitatea cibernetică nu mai poate fi ignorată. În special companiile au învățat asta. Totuși, nu elimină problema lipsei de experți în domeniu. S-ar putea însă ca următorii necesari industriei să vină și din România, odată cu programul de masterat în securitate cibernetică al Facultății de Matematică-Informatică de la Universitatea din București

Bitdefender este compania care a anunțat l-a anunțat pentru anul universitar 2017 – 2018. Programul de masterat „Securitate și logică aplicată” al Facultății de Matematică-Informatică își propune să ajute studenții să își dezvolte abilități practice în domeniul securizării informației și abilități avansate de gândire critică în domeniu. Printre disciplinele studiate se numără: securitatea spațiului cibernetic, sisteme de operare, inginerie inversă și tehnici de securizare a codului, machine learning și criptografie avansată.

Masterul de „Securitate și logică aplicată” cumulează atributele unui program științific, de cercetare, cu cele ale unui master profesional. Durata programului care poate fi urmat la zi este de patru semestre. Decizia aceasta vine pe fondul lipsei de ingineri specializați în acest domeniu. Mai mult, combinarea securității cu elemente de logică matematică și informatică teoretică vizează formarea unor specialiști cu competențe variate care să poată înfrunta ușor provocările apărute în cele mai variate paradigme practice, indiferent de platforma folosită, limbajul de programare sau de resursele hardware.

Programe de securitate cibernetică din țară

Bitdefender a mai contribuit la dezvoltarea unor programe de studii similare la Universitatea Tehnică din Cluj și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La Cluj, peste 60% din materii sunt susținute de angajați, iar 13 doctoranzi și 15 masteranzi sunt implicați în pregătirea studenților, unde predau cursuri și laboratoare în facultățile clujene. La Iași, nouă doctoranzi lucrează în echipele tehnice, iar manageri și oameni cheie predau materii precum securitatea sistemelor de operare și sisteme periculoase, rețele neuronale și reverse engineering.

Înscrierile se desfășoară în perioada 14 – 18 septembrie, iar examenul constă în analiza rezultatelor obținute de candidat pe parcursul programului de licență absolvit și un interviu susținut pe marginea lucrării de licență.

Citește și: