Bill Gates vrea impozit pe profit ”plătit” de roboți

Bill Gates vrea impozit pe profit ”plătit” de roboți

În contextul în care mulți roboți ajung să înlocuiască oameni la locul de muncă, Bill Gates a afirmat că profitul generat de aceștia ar trebui taxat în același fel.

Principiu de lucru este simplu. În momentul în care te-ai angajat la o firmă, ești obligat să plătești impozite. Pe lângă CAS sau pensie, există un impozit pe profit care ajunge la stat. Mergând de la premisa că un robot îndeplinește aceleași sarcini la locul de muncă precum un om, generând un profit semnificativ pentru angajator, fondatorul Microsoft vine cu o propunere interesantă.

Din punctul de vedere al lui Bill Gates, implementarea roboților în uzine și alte medii de afaceri ar trebui să fie o formă de eficientizare a producție, nu de ocolire a plății taxelor. ,,La ora actuală, omul muncitor care face, să zicem, muncă în valoare de 50.000 de dolari într-o fabrică, este taxat pentru munca respectivă și obții impozitul pe profit, taxa pentru securitate socială și toate celelalte taxe. Dacă vine un robot și îndeplinește aceleași sarcini, te-ai aștepta să fie taxat într-o manieră similară.” Argumentele au fost aduse în discuție în cadrul unui interviu cu redactorul șef al publicației Quartz – Kevin Delaney.

În mod evident, argumentul lui Bill Gates nu gravita în jurul impozitării roboților într-o manieră identică cu a oamenilor. În schimb, i s-ar fi părut normal ca angajatorii să plătească un impozit pe profit similar pe un post care a fost deținut de o persoană ce a ajuns să fie înlocuită de un robot. ,,Dar nu poți să renunți la impozitul pe profit, pentru că acela reprezintă o parte din modul în care ai finanțat eficiența oamenilor angajați anterior.

Merită reținut că Bill Gates nu face parte dintr-un guvern și nici nu este consultant la vreo agenție guvernamentală. Acesta și-a exprimat o opinie care s-ar putea sau nu să devină parte din legislație.

Citește și:
Etichete: