Ce baterii sunt periculoase dacă le iei cu tine în avion

Ce baterii sunt periculoase dacă le iei cu tine în avion

Transportul aerian este extrem de aglomerat în această perioadă. Și asta poate duce la lucruri nu tocmai plăcute, iar companiile avertizează de câte ori au ocazia.

Autoritățile europene de siguranță a aviației le-a cerut companiilor aeriene să le reamintească pasagerilor modul în care se transportă dispozitivele electronice, în siguranță. Aici e vorba, în special, de cele care conțin baterii litiu-ion. Bateriile acestea, găsite în diverse dispozitive, ca laptopuri, telefoane, tablete sau țigări electronice, prezintă risc de incendiu și există preocupări despre cum ar putea fi administrat un astfel de incident, în cazul în care una dintre acestea ar exploda.

„Este important ca toate companiile aeriene să-și informeze călătorii că după ei ar fi indicat să ia doar dispozitivele electronice personale și să evite, pe cât posibil, dispozitivele mari”, a declarat Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA).

Multe companii aeriene din Europa au deja proceduri proprii, ca informarea pasagerilor că laptopurile nu ar trebui să fie transportate în bagajele de cală. EASA a afirmat că, în cazul în care astfel de articole sunt prea mari pentru a fi transportate la cabină, atunci acestea ar trebui să îndeplinească niște condiții. Trebuie să fie complet oprite, protejate împotriva activării accidentale sau ambalate corespunzător pentru a evita deteriorarea.

De asemenea, ele nu ar trebui să fie transportate în aceeași pungă cu alte articole inflamabile, ca parfumurile.

În plus, EASA spune că dacă dispozitivele nu pot fi transportate în cabină din cauza spațiului prea mic, mai ales în spațiul dedicat bagajului de mână, companiile aeriene ar trebui să anunțe pasagerii că trebuie să scoată bateriile din orice dispozitiv. Bateriile litiu-ion sunt, de asemenea, folosite pentru alimentarea așa-numitelor pungi inteligente, care oferă urmărire GPS și se pot bloca de la distanță, prin intermediul telefoanelor mobile.

Citește și:
Sursa: Reuters